Els panellets de Tots Sants

Sabies què l’any 2016 es varen consumir a Barcelona al voltant de 250.000 Kg de panellets per Tots Sants? Els panellets són els dolços tradicionals del dia de Tots Sants que tenen mides petites i formes variades. Tradicionalment, s’acostumen a elaborar a base de massapà i amb altres ingredients que li confereixen sabors i aromes variats, com ara pinyons, ametlles, coco, cafè, llimona…

Avui en dia l’origen exacte dels panellets no està del tot clar, es creu que la tradició d’aquests dolços prové d’antics cultes funeraris en els quals per celebrar aquest dia i commemorar els avantpassats difunts, es portaven a beneir a l’església i es consumien allà plegats com un acte litúrgic o s’oferien als difunts. Ja al voltant del segle XVIII a la ciutat de Barcelona s’organitzaven fires en les quals es podien comprar castanyes i panellets de totes les mides i colors. Per altra banda, hi ha qui creu que, el seu vincle amb l’eternitat i el record als qui han marxat podia recaure en el fet que es tracta d’uns pastissets que, pels seus ingredients i elaboració, es conserven correctament durant força temps.

Aquests dolços tant tradicionals de la nostra terra s’elaboren a partir d’una base feta amb massapà, és a dir, amb farina d’ametlla, sucre i clara d’ou. A partir d’aquesta base i afegint un o uns altres ingredients es poden obtenir infinites opcions: panellets d’ametlla, de cafè, de xocolata, de marró glacé, de coco, d’avellanes, de taronja, de llimona, de rovell, de gerds, de maduixa, de castanya, de codonyat, l’os de sant… No obstant això, l’estrella dels panellets continua sent el més tradicional, el de tota la vida, el de pinyons.

 

Recepta de panellet de pinyons
Ara que ja coneixes la història d’aquesta dolça tradició, ja et pots posar el davantal i preparar els teus panellets casolans. Aquesta recepta és perfecte per a preparar-la amb els petitons de la casa, els encanta embrutar-se, donar forma a la massa i s’ho passen pipa arrebossant amb els pinyons. A què espereu per a gaudir d’una tarda de diumenge preparant els vostres propis panellets? Pren nota de la recepta!

Ingredients pel massapà base:

  • 500 g d’ametlla en pols.
  • 400 g de sucre llustre.
  • 50 ml d’aigua
  • 1 clara d’ou
  • 600 g de pinyons
  • 3 ous sencers

Elaboració:

  1. Escalfa el forn a 200 ºC.
  2. Barreja en un recipient l’ametlla en pols, el sucre llustre, l’aigua i la clara d’ou fins a obtenir una massa homogènia. Si la massa queda seca, pots incorporar una mica més d’aigua al gust.
  3. Estira la massa, tot formant un xurro. A continuació, divideix-la en porcions de mida petita, màxim dos dits d’ample.
  4. Arrodoneix cadascuna de les petites porcions. Aquest és el pas preferit dels petits de la casa!
  5. Prepara els pinyons en un bol i, en un altre, bat els ous. Passa cadascuna de les boletes primer per l’ou i després pels pinyons fins a cobrir tota la superfície.
  6. Col·loca sobre la safata del forn un paper de forn i distribueix els panellets mantenint una separació entre cadascun d’ells.
  7. Forneja els panellets fins que prenguin un color daurat, aproximadament 5-6 minuts. Deixa’ls refredar i serveix-los.

T’animes a preparar aquesta recepta casolana de panellet de pinyons? Aquesta varietat és la més consumida en aquestes dates, però n’hi ha d’altres sabors igualment deliciosos. A Turris, enguany t’oferim panellets de pinyons, xocolata, taronja, coco, maduixa i ametlla. Apropa’t a la teva botiga més propera i gaudeix del sabor de la tradició!