Un esmorzar o berenar ideal: opcions saludables i delicioses

L'esmorzar pot ser una forma saludable de començar el dia, a través d’aliments nutritius i saborosos que ens despertin amb un bon sabor de boca. A continuació, et donarem les claus per a preparar bons esmorzars que també podem fer servir per a l’hora dels berenars. Som-hi!  

Esmorzars i berenars, són el mateix?

L’esmorzar és el primer àpat del dia, el que trenca amb les hores de dejú que hem dut a terme mentre dormíem. És per tant un moment important, ja que el nostre cos està molt receptiu i amb necessitat d’obtenir energia per tal d’afrontar la jornada que ens espera pel davant. 

El berenar, però, és un àpat que, igual que el que fem a mig matí, és complementari. Però això no vol dir que sigui menys important: el berenar és un àpat important per a nens i grans,  ja que ens ajuda a assolir les racions diàries recomanades d’aliments. També ens ajuda a arribar al següent àpat sense aquella sensació de fam que ens pot provocar, que acabem menjant el primer que trobem al rebost, o senzillament en excés. El berenar el podem fer amb els mateixos criteris que explicarem per a l’esmorzar, però adaptant-nos sempre a les nostres necessitats. Ara, però, manaran els gustos, i en tenim per a tothom!

Què hi ha d’haver a un bon esmorzar i a un bon berenar 

L’esmorzar i el berenar deuen contenir els nutrients necessaris per a ajudar-nos a engegar el dia. 

L’esmorzar, a primera hora o a mig matí, ha d’incloure aliments que siguin una bona font d’energia, com podrien ser els cereals, i a banda podem completar-lo amb la resta d’aliments que ens vinguin més de gust. Podem començar el dia amb un làctic (la llet o el formatge), una fruita, una verdura (escalivada, per exemple), un cereal (musli, flocs de civada)...o inclús si mengem un hummus farem que els llegums formin part   d’aquest àpat. Podem variar i crear esmorzars per a tots els gustos, dolços i salats. 

Els berenars poden ser un bon moment per introduir aquells aliments que no hem incorporat al llarg del dia i assolir les racions recomanades. Per exemple un grapat de fruita seca , un entrepà, un iogurt natural, o una peça de fruita. Recorda que els experts recomanen com a mínim, 5 racions diàries entre fruita i verdura.

Idees d’esmorzars que valen per a berenar

Et proposem tres idees d’esmorzars que també poden servir-te per preparar deliciosos berenars, que estem segurs que voldràs repetir!

Sandvitx de motlle clàssic Turris, amb mató, salmó fumat i nous.

Un sandvitx tan senzill com deliciós! Aquesta opció és una versió que s’ha de servir freda, ideal per menjar tan bon punt ens aixequem, a casa. A més és molt fàcil de preparar.   

La conjunció dels aliments dóna lloc a una fusió de sabors inconfusible: el motlle clàssic Turris és característic per la seva tendresa i per no tenir crosta. Realment, és la mateixa massa dels nostres pans però feta en un motlle al forn!

Podem fer aquest entrepà si agafem: 2 llesques de pa de motlle, 1-2 cullerades soperes de mató, 1 nou i un tall de salmó fumat. Primer esmicolem la nou amb la mà. Untarem les llesques de pa amb el mató, hi tirarem a sobre la nou esmicolada   i posarem el tall de salmó. Tanquem l’entrepà i... llest per esmorzar!

Per aquest entrepà podríem fer servir el nostre pa de motlle clàssic Turris, o bé també el nostre pa de motlle amb cereals Turris, que conté llavors torrades que li confereixen un toc més cruixent. Per completar l’àpat, afegeix una peça de fruita. 

Planxat Turris amb melva i pebrot 

Podem preparar entrepans dolços o salats. La nostra proposta és fer un entrepà salat que t’encantarà, sens dubte. I és tan bo com fàcil de fer. Imagina l’espectacular sabor d’aquest brioix!

Necessitem melva en conserva (pot ser al natural, en oli d’oliva o si t’agrada, en escabetx) i pebrot vermell escalivat. I per muntar-ho només necessitaràs un planxat obert per la meitat, hi poses la melva escorreguda i a sobre un tros de pebrot vermell escalivat també escorregut. El tapes, i... apa! Ja tenim un àpat ideal per un dia ple d’energia. 

Torrada de rodó d’espelta i sègol Turris amb alvocat, ou i tomàquets

Ja en vam parlar dels beneficis de l’espelta i el sègol , i ara et volem proposar una idea per arrancar el dia de la manera més deliciosa aprofitant totes les propietats d’aquests cereals. Serà impossible no voler sortir del llit sabent que ens espera aquest plat a la taula!

Aquesta opció es prepara amb una llesca de pa rodó d’espelta i sègol Turris que pots torrar si vols. Unta una mica d’alvocat picat, trossegem un parell de tomàquets cirerols i un ou dur. I si vols, pots tallar cibulet molt fi i posar-ne una mica per sobre. Et ve de gust, oi?

A més de les opcions salades que et proposem, volem donar-te alguna idea d’esmorzars i berenars dolços que de ben segur que, si ets llaminer o llaminera, voldràs tastar. Què et sembla un panet de Viena marcat amb crema de cacauet, plàtan a rodanxes i unes gotes de xocolata negra? O potser et ve més de gust una mica de formatge fresc amb un rajolí de mel i unes ametlles picades? 

Què et semblen aquestes idees d’esmorzars i berenars? Tens alguna proposta que vulguis compartir-nos? Digues la teva!