Recepta d’estofat de castanyes

Ingredients per a 6 persones:

– 1 kg de castanyes
– 1 kg de moniatos
– 1200 g de jarret o cap de llom a daus
– 1 kg de ceba
– 2 tomàquets mitjans sencers
– Brou de carn (o aigua amb pastilla de brou concentrat de carn)
– 1 cabeça d’alls
– 2 cullerades de sucre
– 1 gotet de vi blanc
– 2 fulles de llorer
– 1 branca d’orenga
– 1-2 branques de canyella
– Oli d’oliva
– Oli de gira-sol
– Sal

 

Preparació:

Pela i talla la ceba a daus petits. Sofregeix-la a una cassola amb abundant oli (meitat d’oli d’oliva, meitat de gira-sol). Punxa la cabeça d’alls amb una forquilla i afegeix-la a la ceba. Afegeix la canyella i els tomàquets sencers, i deixa-ho sofregir durant 1 hora aproximadament.

Quan el sofregit estigui ben cuit, aboca-hi la carn a daus. Afegeix sal al gust i remena-ho. Afegeix el gotet de vi blanc i mig litre de caldo (o bé aigua on prèviament hauràs desfet la pastilla de brou concentrat). La carn hauria de quedar coberta pel caldo, així que afegeix més caldo si és necessari. Afegeix les fulles de llorer i la branca d’orenga. Deixa-ho bullir a foc suau durant aproximadament 1 hora.

En una altra cassola, bull els moniatos sencers amb pell, prèviament rentats, afegint el sucre a l’aigua. Han de quedar cuits però ferms.

Ara toca ocupar-se de l’ingredient més emblemàtic de la recepta: les castanyes. Abans de coure-les, fes dos petits talls en forma de creu al mig de la castanya a la pell perquè sigui més fàcil pelar-les un cop cuites. Escalfa aigua en un cassó i afegeix-hi les castanyes, deixant que bullin aproximadament 30 minuts. És el moment de pelar-les amb cura, retirant bé tota la pell per evitar el sabor amarg.

Trosseja el moniato i les castanyes, i afegeix-les a la carn. Deixa que cogui tot junt 15 minuts més perquè s’integrin bé tots els sabors.
Passat aquest temps, treu els alls, la canyella i la pell dels tomàquets, i ja està llest per servir!

Un plat de tardor, saborós i ideal per celebrar un sopar de Castanyada en família. Salut!