Xavier Barriga

Nascut a una família de forners, va començar la seva experiència al món del pa a l’edat dels catorze anys al negoci familiar, combinant els estudis amb les seves primeres masses de pa. I és allà, de la mà del seu pare, on adquireix els seus primers i valuosos coneixements de base sobre l’art del pa. Molt aviat descobrí el seu interès per l’art d’elaborar el pa de manera tradicional i va assistir a xerrades, cursos i demostracions tècniques per ampliar els seus coneixements. Finalment, al complir els 23 anys, va marxar del negoci familiar per viatjar a França, Itàlia, Portugal i Dinamarca, llocs on va alternar la feina amb una formació constant.

Al 1999, va entrar a treballar com assessor tècnic a una coneguda marca de forns italiana, a més de formar part del departament d’investigació i desenvolupament d’una de les farineres més importants del país. Al 2011, va decidir impulsar Atecpan, una empresa que es dedica a l’assessorament d’empreses panificadores. Va ser al 2008 quan va decidir obrir el seu propi forn a Barcelona per poder mostrar al públic la seva filosofia i forma d’entendre el pa. Així va néixer Turris amb la il·lusió de recuperar el pa de veritat, el pa de tota la vida. La primera botiga es va obrir al carrer Aribau i actualment ja compta amb 19 botigues, 13 a Barcelona i 6 al Vallès).

Xavier Barriga ha publicat diversos llibres, tots ells grans èxits de vendes: Pan (Grijalbo ilustrados, 2009), La caja de magdalenas (Grijalbo ilustrados, 2010), Recetas caseras con pan de ayer (Grijalbo ilustrado, 2011), La caja de galletas (Grijalbo ilustrado, 2012), Bollería (Grijalbo ilustrado , 2013)… A més a més, disposa d’una aplicació per l’Ipad amb una selecció de les seves millors receptes.

“A Turris sempre ens agrada parlar de persones, d’ofici, de paciència, de tacte, de passió i de creativitat quan ens pregunten com ens definim o qui som. Aquí intentarem resumir com entenem la nostra feina i l’apassionant món del pa”

– Xavier Barriga

Persones

“A Turris no obrim els diumenges, ni tampoc els festius. Volem que el nostre equip disposi de temps. Temps per compartir, per gaudir, per descansar. I és que un bon pa i un bon servei no són possibles sense un equip humà al darrera que comparteixi la nostra passió per la professió. Ells són un dels grans secrets de Turris. Junts formem un gran equip al servei dels nostres clients. Turris és molt més que pa, és un sentiment, una manera d’entendre la vida”

Ofici

“L’aroma del pa és un dels primers records que tinc . Crec que des de petit estava destinat a ser flequer. Del meu pare vaig aprendre a reconèixer el tacte de la massa, l’espontaneïtat del llevat i el caràcter fascinant i noble del pa. Amb ell vaig aprendre els secrets del pa i a estimar una professió de la que sempre m’he sentit molt orgullós. Són sensacions i records que no s’obliden i que avui intentem transmetre en tot allò que fem a Turris. Volem fer pans que demostrin una passió, una consciència i un respecte per l’ofici de flequer”

Paciència

“Per fer un bon pa es necessita una bona cadira perquè s’ha d’ esperar i tenir molta paciència. L’amassament lent facilita la unió perfecta de tots els ingredients de la massa obtenint masses molt humides, esponjoses i amb un sabor molt característic. No tenim pressa perquè el procés del pa no és alterable. Durant el repòs es formen els components del sabor, l’aroma i la conservació del pa. Per a nosaltres, la paciència és un dels secrets per aconseguir els pans Turris”

Tacte

“No hi ha res com les mans del flequer per saber quan la massa està a punt. A Turris apostem pel tacte, per treballar amb les mans. Per això, totes les botigues Turris tenen un obrador propi on els nostres flequers formen cada dia el pa. Volem que el nostre producte tingui personalitat i necessitem persones al darrera que comparteixin la nostra manera d’entendre el món del pa. Amb les mans aconseguim transmetre a la massa allò que volem dir-li i al final pa ens ho agraeix”

Passió

“Trenco el pa, l’oloro, l’observo i finalment el menjo. Senzillament…crec que és un instant màgic. I com ho aconseguim? És senzill, dic: per fer un bon pa és necessari entusiasme, respecte per la professió, bones matèries primeres i molta, molta passió. Quan creus en allò que fas, quan t’il·lusiones, quan hi ha passió, sorgeix la màgia i això es veu reflectit en el resultat. La dedicació, el compromís i la passió per fer bé les coses són el que defineixen Turris!”.

Creativitat

“Una vegada vaig llegir que qui no inventa no viu i a Turris ens agrada viure el món del pa. Per això treballem per buscar noves fórmules, noves combinacions, nous formats, nous sabors. Sempre respectant la nostra manera d’entendre el pa, mantenint la nostra essència. La creativitat ens permet experimentar, atrevir-nos, fer realitat somnis i sobretot sorprendre als nostres clients. No volem ser una fleca convencional, volem que la gent entri amb ganes de viure noves sensacions a Turris”