XAVIER BARRIGA, MESTRE FORNER DE TURRIS

“El pa de tota la vida. Honest, saludable i de proximitat"

La raó permanent per la qual existeix aquesta empresa des de l'any 2008, abans que es parlés tant de massa mare a la fleca, i per la qual tots treballem dia a dia. Al capdavant dels obradors de Turris, el mestre flequer Xavier Barriga té un propòsit:

"Recuperar l'ofici artesà del forner, els obradors de barri i els forns de tota la vida. Només així el bon pa pot arribar a tothom amb tota la seva honestedat"

Som artesans i avui l'artesania parla d'ètica mediambiental, de conservació i respecte pels oficis i de persones. Compartim aquests valors, i així ho reflectim al nostre manifest. A Turris apropem el bon pa a les persones a través dels  obradors de barri i del mateix Xavier Barriga, que ensenya l'ofici i tot allò que sap als seus llibres i tallers solidaris..

BREU BIOGRAFIA DEL FORNER XAVIER BARRIGA

Va néixer en una família de forners

Els inicis

Va començar la seva experiència al món del pa quant tenia catorze anys. Al negoci familiar. Combinava els estudis amb les primeres masses de la mà del seu pare. Així va adquirir els seus primers i valuosos coneixements sobre l'art del pa.

Ben aviat, va descobrir l'interès per l'elaboració del pa de manera tradicional, a partir de massa mare i llargues fermentacions, i va assistir a conferències, cursos i demostracions tècniques per ampliar els seus coneixements sobre el món del pa.

Viatges per Europa

Quan va fer 23 anys va deixar el negoci familiar per a viatjar a França, Itàlia, Portugal i Dinamarca, on alternava la feina amb una formació constant.

El 1999 va entrar a treballar com a assessor tècnic d'una coneguda marca de forns italiana, i va formar part del departament de recerca i desenvolupament d'una de les farineres més importants del país. El 2011 va decidir impulsar Atecpan, una empresa que es dedicava a l'assessorament d'empreses panificadores.

Va ser l'any 2008 quan Xavier Barriga va decidir obrir el seu propi obrador a Barcelona. Al carrer d'Aribau. Actualment, hi ha 25 obradors Turris a Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Granollers i Badalona, amb els seus propis obradors envidrats i a la vista.

LLIBRES DE XAVIER BARRIGA

Avui dia, en Xavier Barriga ha publicat diversos llibres. Tots ells grans èxits de vendes

EL NOSTRE MANIFEST

Les 7 paraules de Turris

A Turris sempre ens agrada parlar de persones, d'ofici, de paciència, de tacte, de passió, de creativitat i de sostenibilitat quan ens pregunten com ens definim o qui som. Amb aquestes paraules intentem resumir com entenem la nostra feina i l'apassionant món del pa

Persones

"A Turris no obrim els diumenges ni tampoc els festius. Volem que el nostre equip disposi de temps. Temps per a compartir amb amics i família, per a gaudir-lo, per a descansar. I és que un bon pa i un bon servei no són possibles sense un equip humà al darrere que comparteixi la nostra passió per la professió. Ells són un dels grans secrets de Turris. Junts formem un gran equip al servei dels nostres clients. Turris és molt més que el pa, és un sentiment, una manera d'entendre la vida."

Ofici

"L'aroma del pa és un dels primers records que tinc. Crec que des de petit estava destinat a ser forner. Del meu pare vaig aprendre a reconèixer el tacte de la massa, l'espontaneïtat del llevat i el caràcter fascinant i noble del pa. Amb ell vaig aprendre els secrets del pa i a apreciar una professió de la qual sempre m'he sentit molt orgullós. Són sensacions i records que no s'obliden i que avui intentem transmetre a tot allò que fem a Turris. Volem fer pans que demostrin un ofici, una consciència i un respecte pel gremi de forners."

Paciència

"Per a fer un bon pa cal una bona cadira, perquè cal esperar i tenir molta paciència. L’amassat lent facilita la unió perfecta de tots els ingredients per a obtenir masses molt humides, esponjoses i amb un gust molt característic. No tenim pressa perquè el procés del pa no és alterable. Durant el repòs es formen els components del gust, l'aroma i la conservació del pa. La paciència és un dels secrets per aconseguir els pans Turris."

Tacte

"No hi ha res com les mans del forner per a saber quan és a punt la massa. A Turris apostem pel tacte, per la feina feta amb les mans. Per això, totes les nostres botigues Turris tenen un obrador propi on els nostres forners formen cada dia el pa i la pastisseria. Volem que el nostre producte tingui personalitat i necessitem persones al darrere que comparteixin la nostra manera d'entendre el món del pa. Amb les mans aconseguim transmetre a la massa allò que volem dir-li i al final el pa ens ho agraeix."

Passió

"Trenco el pa, l'oloro, l'observo i, finalment, me'l menjo. Senzillament..., crec que és un instant màgic. I com ho aconseguim? És fàcil: per a fer un bon pa cal entusiasme, respecte per la professió, bones matèries primeres i molta, molta passió. Quan creus en el que fas, quan t'il·lusiones, quan hi ha entusiasme, sorgeix la màgia i això es reflecteix en el resultat. La dedicació, el compromís i la passió per a fer bé les coses són el que defineixen Turris."

Creativitat

"Una vegada vaig llegir que qui no inventa no viu i a Turris ens agrada viure el món del pa. Per això treballem per cercar noves fórmules, noves combinacions, nous formats, nous gustos. Sempre respectant la nostra manera d'entendre el pa i mantenint la nostra essència. La creativitat ens permet experimentar, atrevir-nos, fer somnis realitat i, sobretot, sorprendre els nostres clients. No volem ser un forn convencional, volem que la gent entri amb ganes de viure noves sensacions a Turris."

Sostenibilitat

"Volem una empresa viable econòmicament, per descomptat, però també una empresa que generi un impacte positiu en la societat i en el planeta; apropar les persones a través dels nostres obradors de barri, exercir la solidaritat a través dels nostres tallers solidaris i altres accions, i oferir un producte elaborat a partir ingredients naturals i processos de cultiu respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones."