El pa és un aliment bàsic de la dieta mediterrània. Es pot trobar a totes les cases, i no falta a la taula de la majoria de les llars. Potser per ser un producte tan popular, han sorgit alguns mites al voltant del pa. Molts no se sap d’on surten, i d’altres poden haver sorgit de confusions. Per tal d’evitar que aquests mites perdurin ens hem d’informar bé per no difondre aquestes falses creences.

Des de Turris volem aclarir els principals mites que sorgeixen al voltant del pa, perquè estigueu ben informats i pugueu gaudir d’aquest aliment amb la freqüència i varietat que més us escaigui.

Desmuntem 5 mites sobre el pa

1.      El pa engreixa

Aquest podríem dir que és el mite més arrelat que existeix. Quantes persones que volen aprimar-se el primer que fan és retirar el pa de la dieta?  El pa es troba dins del grup d’hidrats de carboni d’absorció lenta, que aporta energia de forma gradual per fer les activitats del nostre dia a dia. No és un producte molt calòric, i conté poca quantitat de greix. A més a més, aporta vitamines i minerals destacant-ne les del grup B.  Per tant, no podríem considerar el pa com un dels aliments que més engreixa. Ara bé, hem de tenir en compte amb què l’acompanyem, i també la quantitat. No és el mateix esmorzar una torrada de pa amb xoriç o mantega i melmelada (amb una bona quantitat de greix el primer, i de greix i sucre la segona opció), o bé fer-ho amb tomàquet llescat i formatge fresc, una opció més lleugera. Tampoc ho és acompanyar els àpats amb un parell de llesques de pa, que fer-ho amb mitja barra.

Sigui com sigui, el que tots hem de tenir clar és que a una alimentació saludable, als àpats principals els protagonistes han de ser els vegetals (50% del plat), i que els aliments amb hidrats de carboni, com el pa o l’arròs,  han d’estar presents en una proporció del 25%. L’altre 25% correspon als aliments proteics. Si no coneixes el mètode del plat saludable, pots descobrir-lo en aquest article.

2.       És millor reduir el pa a partir de les 18 hores

S’ha escoltat diverses vegades que el pa després de dinar engreixa molt perquè “no el podem cremar”. Fals. El pa forma part d’un grup d’aliments (cereals, derivats i tubercles) que han d’estar presents a tots els àpats principals, incloent-hi el sopar. També durant el berenar pot ser un bon ingredient, per exemple en forma d’entrepà. La idea d’eliminar aliments rics en hidrats de carboni en l’última part del dia ve de la falsa creença que el pa engreixa.

3.      Cal evitar el gluten

El consum de productes sense gluten ha augmentat darrerament. Tot i que els especialistes insisteixen en el fet que el gluten no és dolent, i només l’han d’evitar les persones diagnosticades amb celiaquia o sensibilitat al gluten no celíaca, les dietes “gluten-free” han sorgit com una tendència sense massa fonament.  El gluten és una proteïna natural present en cereals com el blat, l’ordi o el sègol. Ajuda al procés de panificació i dóna la textura esponjosa que tant agrada. Pots trobar més informació en aquest article sobre el gluten que us aclarirà tots els dubtes.

4.      Els pans que no són de blat són millors

El pa es pot fer amb la farina de molts cereals. El més comú al nostre país ha estat el pa amb farina de blat, però a Turris podeu trobar pa fet amb farina d’espelta, de sègol, de blat de moro o fajol, per exemple. No ho fem perquè aquests cereals siguin més saludables que el blat, sinó per oferir més opcions i varietats segons els gustos de cadascú. Cada cereal té les seves propietats i està bé anar variant, però no perquè siguin més o menys sans. El que sí que és rellevant per la salut és si el cereal està complet, és a dir, si és integral. Aquí podeu descobrir més sobre tots els tipus de farina i les seves propietats.

A més, algunes persones creuen que se’ls posa millor els pans fets amb cereals diferents del blat, o les varietats antigues de blat, com ara l’espelta. Tanmateix, sabem que el que canvia realment la digestibilitat del pa és el temps de fermentació de la massa, ja que aquest procés “pre-digereix” alguns nutrients i components de la farina. La massa mare també ofereix avantatges en aquest sentit. Podeu llegir més sobre el tema en l’article sobre la massa mare i el dedicat a la fermentació llarga, típica de Turris.

Per acabar, un últim apunt. El blat, i també el sègol contenen fructans, un hidrat de carboni format per cadenes de fructosa, que no dóna cap problema, excepte a persones que pateixen malalties cròniques intestinals, com ara la Síndrome de l’Intestí Irritable o la malaltia de Crohn. Aquestes persones es beneficien d’eliminar temporalment els fructans de l’alimentació, fent una dieta molt estricta anomenada “Fodmap”. Pel que fa a cereals, han d’excloure el blat i el sègol, però també molts vegetals i fruites. Cal remarcar que aquesta dieta no és per tothom ni per sempre! S’ha constatat que les dietes Fodmap tenen inconvenients per la flora intestinal, són complicades de seguir, i per això cal fer-la només quan estigui pautada, en situacions molt concretes i durant un temps limitat, i lògicament sota supervisió professional.

5.      El pa integral té menys kilocalories

La recomanació de prioritzar el pa integral es deu a la quantitat de fibra que conté, que el converteix en una opció més saludable i saciant.  No perquè engreixi menys, o perquè arribi a aprimar. I és que el pa integral conté aproximadament les mateixes kilocalories que el pa blanc.  A la farina blanca o refinada, a diferència de la farina integral, se li ha retirat el germen i el segó. Aquests dos components contenen vitamines, minerals i fibra. És per aquest motiu que el consum de gra integral està associat a la disminució de malalties cardiovasculars com la hipertensió, la diabetis i l’obesitat. Els pans elaborats amb cereals integrals contenen més fibra i donen més sacietat que els pans refinats.

 

Ja hem vist que molts són els mites que giren al voltant del pa. Segur que n’havíeu escoltat més d’un. És important aclarir aquests mites perquè sovint poden conduir-nos a errors fent-nos creure que són més saludables. Quins altres mites has escoltat?