La gastronomia catalana té un dels orígens més antics d’Europa. De fet, alguns dels primers receptaris de cuina europeus escrits en llengües romàniques van ser escrits en llengua catalana, i es creu que el primer llibre de cuina espanyol, va ser escrit en català.

 

La cuina catalana es va originar a partir de productes autòctons: vegetals, cereals o productes carnis. Però a poc a poc es va veure influenciada per altres cultures de civilitzacions que van conquerir el territori català. La gastronomia catalana es basa en la Dieta Mediterrània, de la que pots trobar més informació a l’article de “Tot sobre la Dieta Mediterrània”.

Característiques principals de la cuina catalana

Ingredients

Tot i que la cuina catalana consta de preparacions molt característiques, no podem oblidar el fet que molts dels ingredients utilitzats en plats típics de la gastronomia catalana van arribar a la zona per l’herència dels conqueridors com per exemple els grecs, els romans i els musulmans.

 

Altres ingredients van arribar d’Amèrica. Un molt bon exemple seria el clàssic pa amb tomàquet o el trinxat de la Cerdanya. Ambdues receptes requereixen aliments importats d’altres regions, com el tomàquet i la patata, d’origen americà. En situacions com aquesta és on es pot observar que la cuina catalana, tot i mantenir els aliments autòctons, també és capaç d’adquirir i introduir aliments nouvinguts.

Coccions

Algunes de les tècniques culinàries més populars a les receptes catalanes són els guisats, estofats, fregits o sofregits. Aquestes tècniques necessiten bastant de temps per elaborar-se, el que fa que moltes de les receptes siguin llargues de fer: la cuina del “xup-xup”.

 

Sabor dolç i salat

Hi ha un tret característic de la gastronomia catalana: la combinació de sabor dolç i salat al mateix plat. Moltes receptes típiques incorporen fruita fresca o dessecada en plats salats. Per exemple, els espinacs a la catalana, amb panses i pinyons. Aquesta és una herència de la gastronomia àrab, que a Espanya s’ha conservat principalment a Catalunya.

 

Receptes clàssiques de la gastronomia catalana

Es podrien anomenar una gran varietat de receptes clàssiques de la gastronomia catalana. Quina és la teva preferida? En citem algunes:

 

Receptes amb verdures:

  • Escalivada: es tracta d’albergínies, pebrot i ceba cuites al foc, a la brasa o al forn, pelades i servides en tires. S’amaneix amb oli d’oliva i pebre. Es pot servir amb olives negres i anxoves.
  • Samfaina: un plat d’hortalisses, cuinats amb la tècnica del sofregit. Se sofregeix la ceba a daus en una cassola, i s’hi va afegint per ordre una mica d’all, tomàquet a daus, albergínia a daus i pebrot verd i vermell. Es deixa coure a foc lent. La samfaina és una guarnició per molts plats de carn o peix, com ara el bacallà amb samfaina.

Receptes amb llegums:

  • Faves a la catalana: es tracta d’un plat de faves guisades amb cansalada i bull, alls i ceba; i condimentat amb herbes aromàtiques com el llorer i la menta.
  • Cigrons amb patates i calamars: un guisat fet amb anelles de calamar i patata i una base de sofregit, per un plat complet.

Receptes amb carn i/o peix:

  • Brandada de bacallà: un plat típic fet amb bacallà dessalat, emulsionat amb llet, oli, patata i all fins a aconseguir un puré de textura fina.
  • Pollastre amb escamarlans: una recepta “mar i muntanya”, ja que uneix carn i marisc.

Avui en dia, pot ser per manca de temps o per comoditat, ja no es cuina tant a casa. Això sí, cada cop es poden trobar més restaurants especialitzats en cuina catalana i establiments que ofereixen preparacions típiques de la cuina catalana.

Seguint aquest exemple, als obradors de Turris podràs trobar elaboracions com el panadó, un tipus de cresta típica de Lleida de la que vam parlar a l’article la tradició dels panadons. Així et posem ben fàcil gaudir dels sabors de la cuina tradicional catalana. Bon profit!