3 receptes casolanes per aquest estiu
Ja tenim l’estiu aquí! I amb ell l’arribada del bon temps i de les trobades amb familiars o amics al voltant de la taula. Avui et proposem 3 receptes típiques de la gastronomia catalana, delicioses per a compartir amb un bon pa i unes bones postres, anima’t a preparar-les!
3 receptes d’estiu: arròs a banda, brandada de bacallà i pollastre amb escamarlans
Gaudeix d’un àpat deliciós amb aquestes receptes casolanes ideals per a aquest estiu.
Arròs a banda
Ingredients (per a 4 persones): 1 kg de peix i marisc (escórpora, galeres, cranc, rap, morralla…), 400 g d’arròs rodó, 2 patates pelades i tallades a daus grans, 1 ceba pelada i tallada en 4 trossos, 3 tomàquets madurs ratllats, oli d’oliva, 2 grans d’all, safrà, pebre vermell, allioli.
Preparació: En una cassola posem un rajolí d’oli d’oliva i sofregim els daus de patata i els trossos de ceba durant uns minuts.
Afegim el peix i sofregim durant un parell de minuts.
Afegim el pebre vermell, aigua fins a cobrir els peixos i una mica de sal. Deixem coure durant 15-20 minuts aproximadament. Reservem i comencem a preparar l’arròs.
En una paella (on farem l’arròs) posem una mica d’oli i els dos grans d’all sencers i coem durant uns minuts.
Retirem els alls (i els reservem) i afegim el tomàquet ratllat i coem a foc baix fins que estigui ben concentrat. Afegim l’arròs, coem durant uns minuts i seguidament afegim 1 litre del fumet de peix que hem preparat.
Quan arrenqui el bull el salem i afegim una picada feta amb els alls reservats i el safrà. Coem durant uns 15 minuts aproximadament. Deixem reposar l’arròs durant 5 minuts abans de servir-lo i el servim a la manera tradicional; d’una banda l’arròs i de l’altre el peix del fumet amb les patates del fumet, acompanyat amb una mica d’allioli.
Per acabar de la manera més dolça, us proposem compartir un pastís de formatge o un carrot cake, o bé els dos, segur que convertiran la sobretaula en una estona deliciosa.
Brandada de bacallà
Ingredients (per a 6-8 persones): 1 kg bacallà dessalat, 6 grans d’all, 300 ml d’oli d’oliva, torradetes o snacks Turris.
Preparació: En una cassola posem els 300 ml d’oli d’oliva a foc molt suau.
Pelem i laminem els alls i els afegim a la cassola juntament amb l’oli i els deixem daurar una mica. Seguidament els retirem i reservem.
Afegim el bacallà i el coem a foc molt suau fins que estigui mig fet.
Retirem el bacallà i li traiem la pell i les espines, fins que quedi molt net.
Amb l’ajuda d’una batedora triturem el bacallà net juntament amb els alls i una mica de l’oli de cocció. Triturem fins que quedi una pasta. Afegim una mica més d’oli i seguim triturant fins que ens quedi una crema suau.
Per aconseguir el contrapunt cruixent i aportar hidrats de carboni al plat, servim la brandada de bacallà amb tres o quatre torradetes o snacks Turris al costat. De seguida veuràs que has trobat una recepta ideal per a amenitzar qualsevol aperitiu o pica pica d’estiu.
Pollastre amb escamarlans
Ingredients (per a 6 persones): 1 pollastre (tallat en porcions), 20 escamarlans, 2 cebes pelades i tallades a daus, 4 tomàquets madurs ratllats, 125 ml de vi blanc, 4 grans d’all, julivert, un grapat d’ametlles, 1 grapat d’avellanes, 30 g de xocolata, oli d’oliva, sal, pebre negre i 1 cullerada de postres de sucre.
Preparació: En una cassola posem un raig d’oli d’oliva i marquem el pollastre. Retirem i reservem.
En el mateix oli marquem lleugerament els escamarlans i els reservem a part.
A la cassola afegim la ceba i la coem durant 15-20 minuts. Seguidament afegim el tomàquet ratllat juntament amb el sucre i coem durant 15 minuts més.
Afegim el pollastre a la cassola i 300 ml d’aigua. Coem durant 20 minuts a foc suau.
Afegim el vi blanc i deixem coure durant 25 minuts més.
Preparem una picada amb els grans d’all, el julivert, les ametlles, les avellanes i la xocolata ratllada.
Afegim la picada i els escamarlans, rectifiquem de sal i coem durant 10 minuts.
Deixem reposar 15 minuts i servim (podem fer el plat d’un dia per l’altre, per a que reposi bé).
Quina salseta! Acompanya aquest pollastre amb escamarlans amb un xusco clàssic de Turris, de molla blanca i esponjosa i exterior cruixent i daurat, ideal per sucar la salsa i gaudir com a mai d’aquest fabulós plat casolà.