Tipus de farina i les seves propietats
Quan parlem de farina, habitualment ens referim a la farina de blat. I, això, passa perquè és la més utilitzada de manera general. Però el cert és que de tipus de farines n’existeixen de moltes diferents. Podríem dir que hi ha tot un món de farines.
Podem diferenciar-les segons el grau de refinat, segons si provenen d’un cereal o un altre aliment, si tenen gluten, si no en tenen… en fi, millor si seguim escrivint i us expliquem els diferents tipus de farines i les seves propietats.
Cada farina s’empra i és adequada per a unes elaboracions o unes altres. Per exemple, les farines amb més contingut proteic (com el gluten) són més adequades per l’elaboració de pa i pans de pessic, entre d’altres. El gluten proporciona elasticitat i esponjositat a la massa, que ha de pujar per obtenir un bon resultat. Si vols refrescar els teus coneixements sobre el gluten, no dubtis en consultar aquest article.
Aquelles farines que no en contenen, tradicionalment s’utilitzen per masses que no necessiten pujar, com ara les magdalenes, les galetes, la massa de crepes, els empanats… també s’utilitzen per espessir salses, per exemple.
Què és la farina?
Anomenem farina a la pols resultant de la molta del gra de cereal, pseudocereal, llegum o fruit sec. Per tant aquí veiem que no només la farina pot ser de blat. Podem trobar-ne de qualsevol cereal, de llegums i, fins i tot, de fruits secs. També podem trobar productes elaborats amb barreges de les diferents farines.
Les propietats nutricionals de cadascun d’aquests grups d’aliments, a més a més, són diferents. Així com els seus usos. Per tal d’entendre-ho millor, farem una classificació dividint-les primer segons al grup d’aliments que pertanyen i, dintre de les farines de cereals les dividirem entre les que contenen gluten i les que no en contenen.
Farines de cereals
Les farines de cereals, com hem comentat, poden dividir-se entre les que contenen gluten i les que no.
La família dels cereals, de forma general, podem dir que aporten hidrats de carboni com a principal nutrient. També proporcionen fibra, i vitamines com la B1, la B2 i la B3 i minerals.
Una altra característica interessant és que, de la majoria d’elles podem trobar la versió refinada i la versió integral.
Quina és la diferència entre una farina blanca i una integral o de gra sencer? Doncs molt senzill. El gra de cereal està format per tres parts: el germen (la part més interna), l’endosperma (la part intermèdia) i el segó (la part més externa). Les farines de cereals elaborades amb les tres parts del gra són les farines integrals o de gra sencer, i les farines refinades o blanques s’elaboren únicament amb la part intermèdia.
La principal diferència entre els productes elaborats amb aquestes farines és que els integrals contenen molta més quantitat de fibra. I també conserven alguns nutrients, com vitamines i minerals, que es troben al germen. Per aquesta raó, és recomanable és escollir productes elaborats amb farines, com el pa, en la seva versió integral.
A Turris pots trobar pa 100% elaborat amb farina integral. Que una farina sigui integral o blanca depèn de la taxa d’extracció. Aquest valor determina la quantitat de farina obtinguda a partir d’1kg de cereal. Aleshores, quan la taxa d’extracció és d’entre 60 i 70 parlem de farina blanca. Si la taxa d’extracció és de 100, es classifica com a farina integral. Això, es dona perquè la farina integral conté les tres parts del gra, com hem explicat abans.
Entre les farines de cereals que contenen gluten trobem entre d’altres: la farina de blat, la de sègol, la d’espelta, la d’ordi i la de civada.
Entre les farines sense gluten hi trobem, per exemple, la d’arròs (molt emprada en la gastronomia oriental), la de blat de moro. Donat que hi ha persones que necessiten retirar el gluten de la seva dieta, cada vegada és més freqüent trobar productes elaborats amb aquestes farines.
Farines de llegums
Els llegums són un grup d’aliments molt versàtil. Aporten principalment proteïnes d’origen vegetal, tot i que també, en una bona quantitat, hidrats de carboni. Són baixes en greixos, i contenen fibra, vitamines com l’àcid fòlic o la vitamina B6 i, també minerals, com el magnesi, el potassi o el zinc.
Principalment aquestes farines s’utilitzen per elaborar empanats i també s’utilitzen com a espessidors en moltes receptes. Cada vegada més, podem trobar pasta feta amb aquest tipus de farines.
La farina de llegums més utilitzada és la de cigró, però també pots trobar-ne de fava, de llentia, de pèsol, entre d’altres.
Farines de fruits secs
Els fruits secs són, d’entre aquests tres, els més diferents quant a composició nutricional. Aquest grup d’aliments es caracteritza per tindre un contingut més alt de greixos del tipus insaturat. És a dir, greixos beneficiosos per la salut. A més a més també aporten proteïnes, vitamines, minerals i fibra.
Principalment s’utilitzen com a espessidors per salses i també per fer arrebossats, empanats i productes de pastisseria.
Inclou farines de qualitat en la teva dieta habitual, per això et recomanem que escullis les versions integrals de les farines de cereals. Ara que ja en saps més, quin és el teu pa Turris preferit?