Que és el calendari d’Advent?

L’Advent és, segons el calendari litúrgic cristià, el període de les 4 setmanes abans del Nadal. Es creu que antigament, quan la majoria de la població no sabia llegir i escriure, s’utilitzaven els calendaris d’Advent per saber els dies que faltaven pel Nadal. A poc a poc aquest fet es va convertir en una tradició i va anar evolucionant fins a la varietat de modalitats que podem trobar al mercat avui en dia.

 

D’on surt la tradició del calendari d’Advent?

L’origen dels calendaris d’Advent va néixer a Alemanya al segle XIX, on les famílies pintaven a la paret o amb portes 24 ratlles amb guix, de forma que els més menuts de la família anaven esborrant una ratlla cada dia, i així sabien els dies que faltaven per l’arribada del Nadal.

El 1902, en una llibreria protestant d’Hamburg van fer el primer calendari d’Advent imprès. Un any després, l’editor alemany Gerhard Lang, va comercialitzar imatges nadalenques per retallar i enganxar en 24 caselles d’un calendari. Més tard, l’editor alemany va modificar el calendari fent una versió més semblant a la que coneixem actualment. Aquest calendari tenia 24 finestretes que s’obrien i contenien pastissets i imatges nadalenques.

Va ser a partir dels anys 50 del segle passat que els calendaris d’Advent es van fer més populars. Es van convertir en una tradició arrelada a Alemanya, i ara són popular arreu del món.

 

Idees per fer un calendari d’Advent casolà

Aquest any et proposem fer un calendari d’Advent personalitzat, senzill i original.

Forma del calendari

Hi ha moltes formes i presentacions per elaborar un calendari d’Advent. Es pot fer de teixit o feltre, amb agulles d’estendre la roba, banderoles, mitjons penjats, etc.. El que resulta més divertit per als infants és que cada dia troben quelcom nou.

Com a format, una idea senzilla i bonica és fer 24 sobres numerats, i posar-hi a dins el “regalet” corresponent a aquell dia. Els sobres es poden penjar en un cordill o una garlanda, amb pinces d’estendre de colors. Els nens poden participar! Segons l’edat, poden ajudar a numerar els sobres, endreçar-los o penjar-los del cordill. Per no perdre el factor sorpresa, el que hi vagi a l’interior del sobre queda en mans dels adults.

Regals al calendari d’Advent

Tot i que és cert que actualment s’han elaborat calendaris d’Advent molt variats, els que segueixen predominant són aquells que contenen xocolatines dins de cada finestreta. Però, i si proves de fer un calendari d’Advent diferent? En comptes de xocolatines, es pot combinar dolços tradicionals amb activitats nadalenques per compartir amb els petits de la casa. D’aquesta manera, es pot personalitzar segons els gustos i interessos de la família, i l’edat dels nens.

Et proposem 24 idees originals per incloure dins les finestretes del teu calendari d’Advent casolà:

  1. Activitat: Fes una decoració nadalenca per penjar a l’habitació.
  2. Endevinalla nadalenca: Mai em trec la roba però em poso una disfressa sobre el meu vestit verd quan arriba el nadal. (Resposta: arbre de Nadal). Munta l’arbre de Nadal a casa.
  3. Manualitat: crea la teva decoració de nadal per l’arbre de Nadal.
  4. Regalet: berenar Turris, amb l’arbret de Nadal. Escull el teu sabor preferit, n’hi ha 4 per triar!
  5. Endevinalla nadalenca: He vingut del bosc molt d’amagat i a casa he arribat! M’ha abrigat i m’han ben atipat de dolç i salat! (Resposta: el tió). Posa el tió sota l’arbre de Nadal.
  6. Manualitat: Muntar el pessebre.
  7. Manualitat: Començar a decorar les postals de nadal per la família i els amics.
  8. Activitat: Muntar el caga tió amb la manta i un platet per menjar.
  9. Activitat: Decora i penja la corona de nadal a la porta de casa.
  10. Endevinalla nadalenca: N’hi ha de moltes menes, tous, durs i cruixents, vigileu però, nens i nenes que no s’enganxi a les dents. (Resposta: el torró).
  11. Regalet: Carta per als Reis Mags en blanc. Durant els propers dies, l’infant haurà de pensar el contingut de la carta.
  12. Cinema: Mirar tots junts una pel·lícula nadalenca.
  13. Regalet: Galetes de Nadal Solidaries Turris amb la bosseta per penjar a l’arbre.
  14. Activitat: seleccionar les joguines en bon estat que ja no s’utilitzen, i donar-les a una associació.
  15. Avui toca escriure o passar a net la carta als Reis.
  16. Activitat: Anar a patinar sobre gel.
  17. Cuina: Fes galetes de nadal i decora-les amb xocolata.
  18. Activitat: Tarda a la biblioteca llegint contes de Nadal.
  19. Regalet: Polvoró tradicional Turris.
  20. Activitat: Visita el mercat de Santa Llúcia.
  21. Tarda de conte: Explica el conte dels pastorets.
  22. Endevinalla nadalenca, dibuixa la resposta: Amb la neu es fa i el sol el desfà. (Resposta: ninot de neu).
  23. Avui toca posar l’estrella a l’arbre!
  24. Gaudeix del sopar de Nadal amb el Panettone Turris.

Personalitza del teu calendari d’Advent d’aquest Nadal, i passa’ho d’allò més bé compartint aquestes dates amb la família!