Què és un producte light?

Abans de parlar sobre si un producte light ens ajudarà o no a aprimar, cal saber quina característica ha de tenir aquell aliment per poder-se etiquetar d’aquesta manera. Segons el que estableix el Reglament Europeu actual, un producte es pot considerar “light” quan s’ha aconseguit reduir com a mínim un 30% de l’energia o d’algun dels seus nutrients en comparació amb el producte inicial de referència o amb un altre producte similar. Perquè et puguis fer una idea: es podria dir que un formatge cremós és “light” si el fabricant aconseguís reduir el 30% de l’energia que aportaria un formatge cremós normal o bé “light en greixos” si es disminuís el 30% del total dels seus greixos.

 

Els productes light aprimen?

En termes generals, podríem afirmar que no hi ha cap aliment que per si sol t’aprimi, ni tan sols aquells que han estat modificats per aportar menys energia o menys nutrients. Una pauta dietètica pot ajudar a una persona a baixar de pes, un producte únic no. Però, per què? Aconseguir un aliment amb menys energia (Kilocalories), greixos, sucres… no és sinònim de producte que aprimi perquè, al cap i a la fi, continua aportant energia i nutrients, menys que abans, però en porta!

Els macronutrients dels aliments ens aporten energia. Per una banda, trobaríem els hidrats de carboni i les proteïnes, que aporten 4Kcal per cada 100 g de nutrient. Per altra banda, trobaríem els greixos, que ens aporten 9Kcal per cada 100 g. Veient aquesta diferència energètica és fàcil pensar que, com que els greixos aporten més quantitat d’energia per unitat de pes, reduir-los o, fins i tot, eliminar-los de la dieta era clau per la pèrdua de pes (ara sabem que no tots els greixos són iguals i que no tots s’han de reduir o evitar). Amb aquesta teoria a la mà, varen començar a sorgir productes i més productes en els quals el contingut d’energia i de greixos estaven reduïts.  En moltes ocasions, en retirar aquest ingredient de la composició de l’aliment, per tal d’obtenir unes característiques de sabor i textura similars a les del producte original, en el seu lloc s’acabaven afegint altres ingredients (principalment sucres) que desequilibraven novament la balança.

Per últim, a vegades pot passar que quan es consumeixen productes “ligth” se subestima el seu contingut d’energia i s’acaba caient en el típic “com que és light en puc menjar una mica més…” i, finalment, s’acaben consumint les mateixes kilocalories, o més, que si s’hagués optat pel producte “original”.

Per tant, és important que abans de comprar un producte, et fixis bé en l’etiquetatge dels aliments i comprovis els ingredients que s’utilitzen i el total de nutrients que aporta! Al cap i a la fi, una de les coses més rellevants és l’origen d’aquestes calories i d’aquests nutrients, no és de la mateixa qualitat l’energia que prové de l’oli d’oliva verge extra que l’energia que obtindràs de les llaminadures, veritat?