A vegades no ens adonem, però, les receptes més senzilles són les més delicioses. Per això, el sandvitx, més que un refrigeri, moltes vegades és l'opció ideal per a aquelles persones que volen menjar una cosa saborosa, ràpida i senzilla en qualsevol dels àpats principals del dia. 

La invenció del sandvitx es deu al IV Comte de Sandvitx, l’any 1762, i des d’aquell moment s’introdueix dintre de les tradicions gastronòmiques, i sobretot al nostre dia a dia.  Des de llavors han sorgit moltíssimes receptes per fer sandvitxos, de tal manera, que algunes d’aquestes s’han tornat típiques d’alguns països o cultures. Dintre d’aquests sandvitxos tradicionals s’incorporen productes, tècniques de cocció i sabors habituals de cada gastronomia. 

Et proposem 3 delicioses receptes de sandvitxos famosos de França, Xile i Cuba. T'animes a tastar-los?

Sandvitxos típics del món

Preparar uns sandvitxos és una opció pràctica i creativa, on resulta fàcil barrejar sabors i textures. No tenim per què quedar-nos sempre amb el “típic” de pernil salat, truita, vegetal... sinó que existeixen centenars de variants. Coneguem algunes receptes típiques!

Croque Madame

Un sandvitx típic de França que sol servir-se gratinat.

Ingredients (per a 2 sandvitxos): 4 llesques de pa motlle de Viena, 2 rodanxes de pernil cuit, 2 rodanxes de formatge Gruyère, 10 g de mantega, 80 g de beixamel, 20 g de formatge Gruyère ratllat, 2 ous, oli d'oliva.

Preparació:

1. Untem les llesques de pa de motlle amb una fina capa de mantega.

2. Disposem damunt de dos llesques de pa de motlle, una rodanxa de pernil cuit i una altra de formatge Gruyère. Tanquem els sandvitxos amb les altres llesques.

3. Incorporem una mica de beixamel (millor si és espessa) damunt de les llesques superiors dels sandvitxos. També afegim una mica de formatge gruyère ratllat per damunt.

4. Gratinem els sandvitxos al forn durant 15-17 minuts, a 180 °C.

5. Preparem els ous ferrats: en una paella posem una miqueta d'oli d'oliva i quan estigui calenta afegim els ous (d'un en un) fins que estiguin cuits al nostre gust.

6. Afegim els ous ferrats damunt del sandvitx i servim calent.

Comentaris de la recepta:

Pots preparar la beixamel fàcilment a casa. Posa, en un cassó, 40 g de mantega i quan estigui fosa, afegeix 40 g de farina. Sofregeix la mantega i la farina durant aproximadament 5 minuts. Afegeix, a poc a poc, la llet calenta (uns 400 ml aproximadament). Mou amb unes varetes fins que aconsegueixis la textura desitjada; per a realitzar aquest sandvitx, la beixamel ha de tenir una textura espessa (necessitaràs uns 15-20 minuts de cocció).

Sanguche

El Sanguche és un sandvitx típic de Xile que admet moltes versions diferents. Et proposem aquesta deliciosa recepta!

Ingredients (per a 2 sandvitxos): 2 pites de Turris, 1 cullerada sopera de maionesa, ½ alvocat, 1 tomàquet madur,1 llimona, sal, 2 trossos gruixuts de pit de gall dindi, oli d'oliva.

Preparació:

1. Escalfar el forn a 150 °C. Enfornar la pita durant aproximadament 5 minuts o fins que pugi.

2. Obrim les pites per la meitat i untem les dues parts amb una fina capa de maionesa.

2. Tallem l'alvocat i el tomàquet a daus petits i els barregem amb una mica de suc de llimona i un toc de sal.

3. Posem una mica d'oli d'oliva en una planxa, i quan estigui calent, marquem els trossos de pit de gall d’indi pels dos costats.

4. Muntem el sandvitx farcint-lo amb un tros de gall dindi i una mica de la mescla de l'alvocat amb tomàquet.

Comentaris de la recepta:

Pots afegir-li també alguna rodanxa de formatge al teu gust.

Mitjanit o sandvitx cubà

Una proposta originària de Cuba, que solia servir-se en la nit cubana.

Ingredients (per a 2 sandvitxos): 4 cogombrets en vinagre, 4 trossos de porc rostit, 2 rodanxes de formatge tipus gouda, 2 cullerades per a postres de mostassa Dijon, 4 rodanxes de pernil de gall d’indi, 2 planxats de Turris. 

Preparació:

1. Obrim els planxats per la meitat.

2. Untem els pans amb una fina capa de mostassa.

3. Tallem els cogombrets a làmines fines.

4. Muntem l'entrepà; posem uns trossos de porc rostit, damunt el formatge, els cogombrets i finalment el pernil de gall d’indi.

5. Tanquem l'entrepà i el coem a la planxa fins que agafi color.

Comentaris de la recepta:

Per a preparar el llom de porc rostit, cuina'l al forn amb una mescla de condiments al teu gust (farigola, romaní, vi, salsa de soia…). Si no vols preparar-ho, pots utilitzar també llom adobat a la planxa, en comptes de llom rostit.

Viatja a diferents parts del món amb aquestes 3 delicioses propostes de sandvitxos, que a més de fàcils de preparar, tenen el nostre toc especial.