A la tardor se celebra una festa tradicional que ens encanta: la Castanyada. Entre finals d’octubre i principis de novembre, la tardor ja s’ha instal·lat. Què millor que celebrar-ho amb un dinar amb família i amics?

3 idees per una celebració de Castanyada

Si prepares un dinar de Castanyada, el menú és important. Però no ho és tot! Crear un espai agradable, inspirat en la tardor, convidarà a celebrar aquesta festa. Et donem algunes idees.

Prepara la casa per la tardor

Quan acaba l’estiu i el temps comença a refrescar, és moment de posar la casa a punt. Fer petits canvis en la decoració inspirats en la tardor aportarà calidesa. Si volem celebrar la Castanyada a casa, aquest és el moment! Col·loca unes espelmes, un ram d’eucaliptus i fulles de roure seques, i afegeix uns coixins de tela suau i colors càlids als sofàs. La tardor ha arribat a casa!

Decora la taula amb petits detalls

La decoració de la taula és important en les celebracions. Una taula ben parada convida a gaudir del menú i de la sobretaula. No és necessari tenir vaixella i estovalles luxoses, sinó més aviat de pensar en petits detalls que marquen la diferència.

  • Combina unes estovalles grans amb individuals per cada persona. Afegir textures i capes aporta caliu. Pots optar per individuals de tela, o de materials més rústics, com ara la ràfia. Siguin rodons o rectangulars, capten l’atenció i fan una bona impressió.
  • Posa petits accents amb colors de tardor. Opta per colors suaus i naturals. Per exemple: verds oliva, ocres, beix, marrons, ataronjats… Però no cal que sigui tot del mateix to! Tampoc cal córrer a comprar massa cosa. Posa el color protagonista en les petites coses, com ara els tovallons, decoracions, les estovalles individuals, les paneres…
  • Decora la taula de manera original. Els centres florals o les espelmes són un clàssic. Però també pots provar quelcom diferent. Et proposem que combinis castanyes, pinyes petites i carabassetes decoratives per un ambient 100% Castanyada. Per exemple, pots omplir gerros de flors transparents amb aquests elements. Això sí, que no siguin massa alts, per no dificultar la vista.

El menú de Castanyada

En un dinar de Castanyada, els aliments de temporada han de ser els protagonistes: carabassa, moniato, castanyes, fruits secs, panellets… Però, anem a pams! Et proposem idees per cada moment:

  • A l’aperitiu, pots començar oferint uns talls de coques salades per anar obrint boca. Has tastat la nova coca de porros, formatge i nous? O potser la de tomàquet, espinacs frescos i olives de Kalamata? Són les novetats de temporada a Turris.
  • Com a entrant, et proposem una crema de carabassa decorada amb cruixent d’emmental. Serà un plat boníssim i saludable. Pel cruixent d’emmental, prepara un paper de forn untat amb oli, i fes rodones de 5 cm de diàmetre amb emmental ratllat. Gratina-ho fins que quedi cruixent. Decora els plats de crema amb el cruixent just abans de servir.
  • Com a plat principal, la tardor passada vam compartir amb vosaltres una recepta que no falla. L’estofat de castanyes i carn és un plat ideal per un dinar de Castanyada. Ja l’heu tastat? Podeu trobar la recepta aquí.
  • A les postres, és convenient començar oferir un mica de fruita. Per exemple, magrana amb suc de taronja, raïm o xirimoia. Totes elles són fruites de tardor! Però els protagonistes indiscutibles són els panellets, que poden acompanyar les postres i la sobretaula.

Panellets per una dolça sobretaula

Els panellets són un dolç tradicional que es menja als voltants de la festivitat de Tots Sants. No pot faltar en un àpat per celebrar la Castanyada! A Turris, cada any preparem amb cura i il·lusió els nostres panellets per satisfer els més llaminers. A partir de dissabte 19 d’octubre, podreu trobar els clàssics panellets de pinyons als nostres obradors. I a partir del 25, incorporarem panellets variats: de xocolata,  d’ametlles, de taronja, de maduixa i de coco. N’hi ha per tots els gustos! Si teniu interès per conèixer l’origen i ingredients dels panellets, podeu consultar l’article sobre la tradició dels panellets.

Amb aquestes idees, esperem que us animeu a celebrar la Castanyada amb la família o els amics. Mantenir les tradicions està en les nostres mans! I vosaltres, ja sabeu com celebrareu la Castanyada?