La nit del 23 al 24 de juny és una data marcada al calendari i no sols per l'arribada del solstici d'estiu, sinó per una de les celebracions més esperades de l'any: la nit de Sant Joan.

Aquesta nit és coneguda per ser la més curta de l'any i també la més lluminosa. Són molts els que s'ajunten per a celebrar aquesta nit, amb les fogueres a la platja, les trobades amb amics, els dinars en família i moltes altres tradicions que l'acompanyen.

Com tota tradició, la Coca de Sant Joan amaga secrets que poca gent coneix. Aquí et deixem 5 curiositats sobre la Coca de Sant Joan. Quantes d'elles coneixies ja?


1. L'origen de la nit de Sant Joan
Els pobles cèltics homenatjaven el sol durant aquestes dates, donant la benvinguda al solstici mitjançant fogueres, que representaven el canvi de fase i la purificació a través del foc per a espantar els mals esperits.

Segles més tard, aquesta tradició es va anar arrelant a les diferents cultures fins a arribar als nostres dies, en els que la gaudim des dels més petits als més grans.

I com altres festivitats, aquesta també té la seva pròpia tradició culinària. La Coca de Sant Joan és un dolç típic de la cuina catalana, l'origen de la qual és un antic tortell d'ous rodó, que s'emprava per a adorar el sol, d'aquí la seva forma. Encara que la seva extensió per diferents zones geogràfiques ha fet que aquest dolç sigui adaptat al gust de cada lloc.


2. Vi o cava?
Tradicionalment, la Coca de Sant Joan es menjava acompanyada de vi dolç o vi ranci. Aquesta tradició encara es manté en molts llocs. No obstant això, en les últimes dècades, el cava ha anat guanyant popularitat per ser una alternativa més estesa de beguda per a les celebracions. Les seves qualitats de vi espumós i fresc destaquen amb la dolçor de la coca.


3. La riquesa culinària a Espanya
A Espanya, a més de la tradicional Coca de Sant Joan, existeixen altres variants regionals que mereixen esment. Per exemple, en la localitat valenciana de Sant Joan d'Alacant s'elabora la "coca de Sant Joan d'Alacant", que es diferencia pel seu farciment de verdura i tonyina, aportant un sabor salat i diferent de la versió tradicional dolça.

D'altra banda, a l'illa de Menorca, es troba la "coca vamba", un deliciós dolç en forma d'espiral que també és conegut com a "ensaïmada menorquina". Una versió particular de l'ensaïmada, però amb algunes variacions. Es caracteritza per la seva textura esponjosa i el seu sabor dolç i suau.

Aquestes variants regionals de la coca reflecteixen l'àmplia diversitat i riquesa culinària que es troba a Espanya.


4. La forma de la Coca de Sant Joan
Com hem comentat anteriorment, l'origen de la Coca de Sant Joan es remunta a segles abans del XIX, quan s'usava per a adorar al sol en l'entrada del solstici d'estiu, d'aquí la seva forma rodona, que era la forma original.

Actualment, la mesura estàndard i tradicional de la Coca de Sant Joan, té el doble de llarg que d'ample, presentant una forma rectangular allargada. Les seves vores, lleugerament arrodonides, li aporten aquest característic aspecte visual. En tenir una forma allargada, és fàcil tallar la coca en seccions, perquè sigui compartida i repartida en porcions individuals per a cada persona.


5. Per a gustos, coques de Sant Joan!
La crema és un dels farciments més populars i volguts: la crema aporta una textura suau i un sabor cremós. Les coques també ofereixen una varietat d'opcions com la nata, la xocolata (ja sigui en forma de crema, trossos o una cobertura superior) o fruites. Cada opció de farciment ofereix experiències diverses i delicioses a les tradicionals postres, oferint diferents maneres de gaudir-lo.


Coneixes els tipus de Coca de Sant Joan de Turris?

En ser una de les postres més típiques en aquestes dates, són infinits els tipus de Coca de Sant Joan que s'elaboren aquests dies. Des de Turris, fa molts anys que elaborem les nostres coques de Sant Joan artesanes, oferint un assortiment variat de coques tradicionals i algunes més noves, per a proporcionar als nostres clients una oferta per a cada gust i paladar.

Descobreix les coques de Sant Joan de Turris

Coca de brioix amb fruita: brioix tradicional cobert de fruita gebrada: meló, cirera i taronja, i recoberta amb una fina i cruixent capa de sucre i pinyons. La joia de les coques de Turris.

Coca de brioix de crema: un tendre brioix cobert de la nostra emblemàtica crema pastissera artesanal i pinyons. Una coca tradicional i elegant de la qual ens sentim molt orgullosos a Turris.

Pastes de full farcides de crema, xocolata o cabell d'àngel: les nostres coques de pasta de full s'elaboren amb una deliciosa massa de mantega cruixent i estan farcides del que més us agradi: crema, per als més tradicionals; xocolata per als més llaminers; o cabell d'àngel per als amants d'aquesta pasta de fruita caramel·litzada.

Coca de llardons: aquesta coca ja és una de les clàssiques en els nostres obradors. L'elaborem a partir de la recepta típica catalana, a base d'una pasta fullada i llardons de porc que, juntament amb la seva cobertura de sucre, es converteix en la mescla perfecta pels que busquen un contrast de sabors.

Coca de nata: la novetat que portem per a aquesta revetlla és una deliciosa coca de nata, elaborada a base d'un esponjós brioix, farcida d'una fina capa de crema i sucre cremat i la nostra cremosa nata muntada. A més, està coberta per un cruixent d'ametlla per damunt, el que la fa més irresistible encara.



Esperem que us hagi agradat el nostre recopilatori de curiositats del brioix més famós de Sant Joan, i que, almenys, hàgiu descobert alguna cosa nova que encara no sabíeu. Si voleu passar una celebració deliciosa amb amics i familiars, a Turris trobareu la nostra varietat de coques de Sant Joan, una per a cada gust.