1. Tria un bon pa

Una de les solucions més recurrents i pràctiques per anar de pícnic són els entrepans, que, a més, són molt fàcils de menjar, ja que no hem de pensar en els utensilis i els coberts. Si fas un entrepà, tria un bon pa!

És imprescindible escollir un pa que aguanti bé el pas de les hores, ja que, normalment, es prepara l’entrepà amb antelació. Un pa elaborat amb massa mare, i que ha tingut una llarga fermentació, com els pans de Turris, és una elecció perfecta perquè conservarà millor la textura, l’aroma i el sabor.

Com que hi ha tanta varietat de pans a escollir, pensa en quins ingredients voldràs posar a l’entrepà abans d’escollir un pa o un altre. Les combinacions són infinites!

També és important escollir aliments variats i lleugers per acompanyar el pa. Una bona opció són carns magres, com el pollastre i el gall dindi, el peix en conserva, com la tonyina, o els formatges, acompanyat d’hortalisses variades, com fulles d’enciam o espinacs frescos. Algunes idees podrien ser:

  • Entrepà de pa nòrdic amb pollastre, alvocat i tomàquet fresc.
  • Entrepà “capresse”: pa de cereals amb tomàquet, mozzarella, fulles d’espinacs i salsa pesto.
  • Patés vegetals i hummus amb torrades de pa d’olives i nous.
  1. Plats únics i complets

Una altra opció saludable i pràctica per endur-te de pícnic és realitzar un plat únic complet, que combini els diferents grups d’aliments. Hauria d’incloure vegetals, un aliment proteic (com peix o carn magra), un hidrat de carboni (com pa, arròs o pasta, per exemple) i greixos saludables (oli d’oliva, alvocat o fruits secs, per exemple).

Què et sembla una amanida de patata amb tomàquet, ceba, olives i verat? És una opció de plat senzill i saludable.

  1. I les postres?

De postres el més fàcil i saludable és optar per alguna peça de fruita, que ajudarà a hidratar i refrescar.

També es pot optar per fer un pícnic dolç, a l’hora de berenar per exemple, i escollir algun producte de brioixeria elaborat de manera tradicional, amb ingredients naturals i farines de qualitat. Ja has tastat, per exemple, les galetes d’espelta o el pastís de formatge de Turris?

  1. Recorda hidratar-te bé

És important anar ben previstos de líquids, sobretot si és un dia ben assolellat. L’aigua sempre és la millor opció per hidratar-nos, però també podem combinar-la amb sucs de fruites naturals o infusions fredes. El gaspatxo també és un aliment molt complet que, a més d’hidratar, aporta tots els beneficis de les verdures i hortalisses. Ideal pel temps de calor!

  1. Controla la higiene dels aliments

La higiene i la seguretat alimentària tenen un paper molt rellevant en aquestes ocasions en les quals estem envoltats de natura, i tenim els aliments fora de casa molta estona i a altes temperatures. Per evitar riscos s’han de prendre certes mesures.

És important utilitzar una nevera portàtil o bossa isotèrmica on guardar els aliments que portem elaborats amb antelació. Un cop arribat al lloc en el qual farem el pícnic, hem de mantenir la nevera a l’ombra i tapada amb una tovallola clara perquè conservi la temperatura. Les diferents elaboracions que vagin dins la mateixa nevera s’han de conservar en envasos separats per evitar contaminacions entre els diferents productes.

Un altre punt rellevant és la higiene de les mans, porteu tovalloletes o desinfectants no agressius per netejar-vos les mans abans de de menjar o de tocar qualsevol aliment.

Ara ja tens totes les idees i recomanacions per gaudir d’un bon pícnic a l’aire lliure, seguint les pautes d’una alimentació saludable. Faràs un pícnic aquest cap de setmana?