L’estiu ja és aquí i cal considerar que el nostre cos tindrà algunes necessitats afegides. Com en totes les estacions, tindrem uns requeriments específics per l’època de l’any, també pel que fa als aliments. La pell és susceptible de veure’s perjudicada a l’estiu si no utilitzem crema solar de protecció alta abans de prendre el sol, però també si no ens hidratem adequadament, i descuidem els antioxidants de la nostra dieta.

A continuació et donem alguns consells que t’ajudaran a tenir cura de la teva pell, sense renunciar a lluir un bronzejat saludable i durador aquest estiu!

Perquè cal protegir la pell?

La pell envelleix perquè perd aigua, i perquè s’oxiden les cèl·lules per l’efecte de l’ambient, la calor i la llum solar. Quan exposem la pell al sol estem propiciant que aquest envelliment s’acceleri. Hem d’amagar-nos del sol? No. Però cal protegir-se i parar atenció als efectes que les exposicions perllongades poden tenir sobre el nostre cos.

És la primera barrera de protecció del cos envers l’exterior

És l’òrgan més extens de tots, el que ocupa més superfície, i hi ha molts factors que poden malmetre les cèl·lules que el composen. El sol, la calor, però també uns hàbits alimentaris inadequats, poden influir en empitjorar el seu estat.

La pell a l’estiu és més vulnerable

Ens desfem de peces de roba, passem més temps a l’aire lliure i omplim els nostres dies d’activitats i de ganes de fer coses. Això serà molt positiu en termes d’estat d’ànim i lleure, però també suposarà una major exposició als rajos UV i a la calor, sovint sense fer canvis en l’alimentació, i això pot posar-nos en risc.

 

Aliments que potenciaran un bronzejat saludable

Sempre que l’exposició sigui moderada, i fora de les hores de més calor, pots fer que l’efecte de prendre el sol no sigui nociu per la teva salut, potenciant el consum de certs aliments que et faran lluir un bronzejat incomparable.

A través de l’alimentació podem participar activament de mantenir la pell sana i protegida. Per aconseguir un bon estat de la pell, i especialment en èpoques de calor, caldrà potenciar el consum d’aliments amb les següents propietats:

  • Alt poder hidratant, per a compensar la pèrdua hídrica per la suor.
  • Riquesa en antioxidants, per endarrerir al màxim la oxidació de les cèl·lules.
  • Presència de vitamina A (carotenoids o betacarotens, que són els seus precursors), perquè potenciaran la pigmentació i activació de la melanina que genera el bronzejat.
  • Àcids grassos poliinsaturats, per a la restauració dels lípids de la dermis

Els aliments també ens hidraten

Uns més que d’altres. Les fruites i verdures estan al capdavant de la llista d’aliments amb poder hidratant, sobretot si es consumeixen crues. Les primeres posicions les ocupen les fruites d’estiu com el meló, la síndria, la pinya, però també verdures i hortalisses fresques com l’enciam, el tomàquet, el cogombre, els pebrots…Tots els aliments contenen aigua en certa mesura, tot i que el seu contingut variarà en funció de com els cuinem o processem. És per això que la recomanació a l’estiu és més aviat de consumir aliments frescos, amanides i cremes.

Nutrients clau per una pell bronzejada, però protegida

Per poder gaudir d’un bronzejat saludable i durador sense castigar la pell caldrà assegurar una dosi suficient dels nutrients esmentats anteriorment.

Antioxidants per endarrerir l’envelliment

Els aliments que contenen altes dosis d’antioxidants com els cítrics, la remolatxa, el tomàquet fregit o el bròquil quan entren al cos, s’oxiden ells primer, fent d’aquesta manera que es freni en certa mesura l’envelliment de les nostres pròpies cèl·lules.

Aliments taronges per posar-se moren@

Haureu sentit aquesta afirmació alguna vegada. Veritat o mite? Doncs és veritat! Tot i que no són els únics, també n’hi ha de verds, i de liles. Això és perquè contenen betacarotens, responsables del pigment vermellós d’algunes hortalisses i fruites, i que dins el cos s’encarreguen d’estimular la melanina i protegir la pell. Els aliments que contenen més carotenoids són la pastanaga, l’albercoc, el préssec, els espinacs, la remolatxa, entre d’altres.

‘Greixos bons’ per afavorir la regeneració de la dermis

Els greixos saludables són aquells que provenen del peix o bé els d’origen vegetal. Són greixos insaturats que regulen el perfil lipídic de l’organisme, i també aporten protecció i poder regenerador a la pell. Els aliments rics en greixos poliinsaturats són el peix, sobretot el peix blau com el salmó, les sardines i la tonyina; la fruita seca, com les nous, les ametlles i les avellanes, i l’alvocat. L’oli d’oliva verge extra també conté greix insaturat de qualitat.

Si aquest article t’ha sigut d’utilitat, segur que t’agradarà aquest altre de 7 canvis per millorar la teva alimentació.