Ja ha arribat Sant Joan, una festa típica de Catalunya, on no pot faltar un bon sopar amenitzat amb una deliciosa coca per postres i una copa de cava per acompanyar-la. Aquesta festa es coneix també com a Nit del foc o Nit de les bruixes, i es celebra el 23 de juny a la nit, la nit prèvia a Sant Joan, el dia 24 de juny. Descobreix en aquest article una mica de la seva història i quins tipus de coques de Sant Joan pots posar a taula.

La revetlla de Sant Joan, una mica d’història

La festivitat de la revetlla de Sant Joan, celebrada arreu de Catalunya, és una festa on la gastronomia s’uneix amb un fantàstic espectable de llum i de colors.

La tradició mana fer un bon sopar i acompanyar-lo d’una deliciosa coca per postres, que ajuden a amenitzar la “nit més curta de l’any” i a celebrar aquest dia tan especial i festiu.

Es tracta d’una nit màgica i originalment és una festa per celebrar l’allargament del dia, un culte al sol.

Com passa moltes vegades, l’origen no està massa clar. Hi ha qui diu que té un origen pagà anterior al cristianisme, una mena de reviviscència de les festes del solstici d’estiu i, d’altra banda hi ha qui defensa el seu origen burleta, en el fet que és la nit més distant a la nit de Nadal.

Durant la revetlla de Sant Joan, el foc és un dels protagonistes. Arreu es fan fogueres i la pirotècnia es fa visible a qualsevol racó de pobles i ciutats. A més a més és molt habitual fer fogueres on cremar objectes que ja no fem servir i que s’han acumulat al llarg de l’any i com diu la dita “Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l’any”.

La gastronomia té un paper importantíssim; tothom prepara un bon sopar per a celebrar aquest dia i, qui més qui menys, intenta sorprendre els seus convidats amb alguna preparació feta a mà.

Les coques indiquen la fi del sopar i l’inici d’una llarga sobretaula. Coneixes totes les varietats de coques que hi ha?

Tipus de Coques

La coca de Sant Joan no falta mai a taula! Descobreix les diferents opcions individuals o per compartir, que oferim a Turris per a celebrar aquest dia tan especial:

  • La tradicional Coca de Brioix de Sant Joan coberta de fruita confitada o crema: és la versió més típica i tendre de la coca. La massa està feta amb farina, llevat, mantega, sucre i ous, i cal deixar fermentar la massa amb temps per obtenir un bon resultat quant a textura. Podríem dir que és la coca més tradicional i que més agrada en general a totes les llars.
  • Coques de pasta de full: son una versió de coques més fines y molt cruixents y gustoses. A Turris aquest any les trobaràs farcides de xocolata o crema.
  • Coca de llardons: una opció deliciosa per als amants dels llardons! Està feta amb pasta de full, llardons, sucre i pinyons. Són moltes les persones que troben irresistible la combinació dels llardons amb el sucre y la seva textura cruixent.

Com heu pogut veure hi ha moltes versions diferents per a tots els gustos. A més a més, si en sobra, és una molt bona opció per esmorzar l’endemà de la revetlla.

Quina és la versió que més t’agrada? Comparteix-lo amb nosaltres als comentaris i anima’t a reservar ja la teva coca de Sant Joan al teu Turris més proper o a la botiga online. A més a més, aquest any les nostres coques tornen a ser solidaries! Aquest any Turris col·labora amb la Fundació Acción Planetaria.