Aquesta és una pregunta que tot sovint rebem als obradors i a les xarxes socials. I és que, encara que estigui fet amb massa mare, fermentació lenta, i farina de gran qualitat, la manera com conservem el pa a casa pot influir en la seva textura i durabilitat.. En aquest article, et proposem idees per gaudir encara més temps del teu pa preferit: com conservar bé el pa, trucs per congelar-lo i descongelar-lo, i idees i receptes per reaprofitar-lo. Som-hi!

Conservar correctament el pa

A tothom li agrada que la crosta del pa estigui cruixent, i la molla esponjosa. Però el pa, com qualsevol aliment, va canviant amb el pas de les hores i els dies. Si el conserves bé, pots fer que mantingui les seves qualitats. Perquè el pa duri més temps, i conservi al màxim la seva textura, és important seguir uns petits trucs. T’ho expliquem:

  • Si el prendràs el mateix dia, guarda’l en una bossa de cotó, especial per guardar el pa. Això sí, si està calent, espera a que s’hagi atemperat. En una bossa de cotó, el pa manté la humitat però alhora respira. Si el consumiràs en poques hores, la bossa de paper serà suficient.
  • Guarda el pa a temperatura ambient i sense corrent d’aire. A moltes cases, un dels calaixos de fusta de la cuina es destina a guardar el pa. És un bon lloc per conservar-lo! També hi ha l’opció de la panera de fusta, o, senzillament, penjar la bossa de cotó amb el pa a dins a un lloc resguardat de la cuina. Evita la nevera, la temperatura i la humitat pot afectar a la textura del pa.
  • Les peces més grans i de molla més densa es conserven millor que les petites. Per exemple, un pa rodó es conservarà millor que una barra. Les peces senceres, sense tallar, també mantindran la textura més temps. Tingues-ho en compte a l’hora de comprar el pa, si ho fas amb antelació.

Com congelar i descongelar el pa?

Si prefereixes comprar una bona quantitat de pa i menjar-lo en diferents dies, la millor opció és congelar el pa. Si es fa bé, és una molt bona manera de conservar el pa i allargar la seva vida útil, tot mantenint la textura i el gust. Però, com fer-ho correctament?

  • Congela el pa només quan la peça s’hagi refredat completament. Si congeles el pa del mateix dia, t’assegures una millor textura un cop descongelat.
  • És millor congelar el pa ja tallat o en peces. Es congela més de pressa, i pots descongelar les porcions que necessitis.
  • Col·loca el pa en una bossa de paper, com la que et donem a Turris, i després en una bossa de plàstic ben tancada (reaprofita-la, pot durar mesos i anys!). Així, aconseguim dues coses. D’una banda, evites que agafi olors no desitjades. De l’altra, evitaràs les “cremades per fred”, un fenomen que passa per contacte amb superfícies molt fredes que deteriora la textura dels aliments.
  • Per descongelar, l’ideal és fer-ho a temperatura ambient, i donar un cop de calor amb la torradora o amb el forn. Quasi no notaràs la diferència!
  • Els pans més recomanats per congelar són els rodons, el barrot suprem, el micuit o els xuscos de qualsevol mena. Però en general, pots congelar altres varietats, com els panets de viena, o les barres ja tallades per fer entrepans.

Idees per reaprofitar el pa

Quan un pa és bo, és difícil que n’acabi sobrant. Però si algun dia et trobes que us queda una mica de pa a casa, no el llenceu! Encara hi ha moltes opcions per consumir-lo i treure’n profit, mentre contribuïu a disminuir el malbaratament alimentari. Et donem algunes opcions:

  • Si el pa encara està fresc, congela’l segons les instruccions que hem donat més amunt. Congelar és una bona opció per lluitar contra el malbaratament
  • Si ja està un xic sec, pots llescar-lo ben fi i torrar-lo al forn uns 6 minuts a 200ºc, per fer torradetes pels dies vinents. Ideals per untar una mica de formatge cremós!
  • Si t’agrada afegir croutons a les cremes, amanides i sopes, pots fer-los a casa. Talla el pa sobrant en quadradets ben petits, i salta’ls a una paella amb una mica d’oli durant 4 minuts. Pots aromatitzar-los amb herbes aromàtiques, parmesà, o all.
  • Si t’agraden les postres, pots preparar un tradicional púding de pa. Hi ha moltes receptes, però en general necessitaràs pa del dia anterior, llet, ous i sucre.

Com acostumes a conservar el pa? El congeles habitualment? Explica’ns-ho a les nostres xarxes socials! Si vols més consells de conservació d’aliments, pots llegir l’article que vam dedicar a com conservar els aliments a la nevera i al congelador.