El pa i la dieta mediterrània

El pa és un aliment bàsic de la dieta mediterrània, un model d’alimentació conegut per prevenir l’aparició de malalties cardiovasculars, entre d’altres. Referent històric de les ciutats properes a la conca del mediterrani, la dieta mediterrània es basa en la trilogia del blat, la vinya i l’olivera: pa, vi i oli d’oliva.

A nivell nutricional, es tracta d’una dieta rica en hidrats de carboni, que provenen del pa, els cereals i els llegums; un contingut moderat en greixos saludables, principalment a partir de l’oli d’oliva, i una aportació moderada de proteïna, a partir d’ous, peix i carns. Els vegetals i la fruita són presents a cada àpat.

A partir d’aquest model de dieta, neix la Piràmide de la Dieta Mediterrània de la nostra població, on el pa es descobreix com un aliment bàsic i de consum diari.

dieta mediterrania

Imatge: ©2010 Fundación Dieta Mediterránea

 

Aspectes nutricionals del pa

El pa és un aliment elaborat, principalment, amb farina, aigua, llevat o massa mare i una petita quantitat de sal. Es pot fer a partir de diferents farines, però la més tradicional és el blat. Aquesta farina pot ser refinada (és a dir, sense la clofolla del gra) o pot ser integral, amb un contingut de fibra, vitamines, minerals i antioxidants superior.

  • Hidrats de carboni

El pa es composa majoritàriament d’hidrats de carboni en forma de midó, que és la substància que fermentaran els llevats posteriorment. D’altra banda, el pa també aporta una petita quantitat de sucres com la maltosa i la sacarosa. Els hidrats de carboni són imprescindibles en una dieta equilibrada, ja que ens aporten l’energia necessària pel dia a dia.

  • Proteïnes i greixos

A més a més, el pa conté proteïnes i molts pocs greixos. Les proteïnes del pa són d’origen vegetal, que els experts en nutrició recomanen que s’incloguin a la dieta en la mateixa proporció que les d’origen animal. Els pans fets amb blat, espelta, civada, sègol o ordi contenen gluten de forma natural, una proteïna que permet el procés de panificació.

  • Vitamines, minerals i fibra

Pel que fa a les vitamines destaquen les del grup B i la E, mentre que de minerals ressalten el potassi, el calci i el magnesi. Alguns pans contenen també una certa quantitat de sodi (en forma de sal afegida), per tant cal tenir-ho en compte en dietes baixes en aquest mineral. A més a més, el contingut en fibra del pa és destacable, especialment de les varietats integrals.

Cal tenir en compte que si al pa se li afegeixen d’altres ingredients, el contingut nutricional també variarà. Per exemple, a un pa de nous, se li sumaran els greixos saludables (omega-6 i omega-3) d’aquest fruit sec.

 

La màgia de la fermentació

En la elaboració del pa, hi són presents certs microorganismes beneficiosos, coneguts popularment amb el nom de llevats, que s’alimenten del midó i dels sucres de la farina. El llevat utilitza el sucre per iniciar un procés de fermentació que fa que augmenti el volum de la massa del pa.  Gràcies a aquesta fermentació es transforma un cereal cru que no podríem digerir en un producte fàcilment digerible.

Per tot això, el pa ha estat, és i serà un aliment saludable que pot formar part de la majoria dels àpats: torrat per esmorzar o berenar, en entrepans, a llesques per acompanyar el dinar i sopar, o com a ingredient en molts plats tradicionals com la sopa d’all.

 

El pa conjuga tradició i salut; gaudeix cada dia del seu aroma, sabor i textura!