Més enllà del blat, actualment, hi ha un ampli ventall de cereals que podem integrar en la nostra dieta. D’una banda, tenim els més comuns, com són l’arròs, el blat o el blat de moro, per exemple, i, de l’altre, cereals amb múltiples beneficis, com l’espelta i el sègol, els quals descobriràs en aquest article.

 

L’espelta

És una varietat de blat, considerat com el cereal més antic del món. Emplaçat primerament a l’Iran des d’on es va expandir als cultius orientals, s’ha trobat que, a més de consumir-lo com a ració de cereal habitual, s’emprava com a ingredient per elaborar cervesa. Tot i així, va perdre presència a partir del segle XIX, degut a que el blat comú oferia una rendibilitat més alta. Per tant, no se li ha donat la importància que mereix fins ara, que hi ha una major conscienciació dels beneficis dels aliments i estem pendents de les noves tendències en alimentació, entre les quals destaca l’espelta.

El que distingeix estructuralment l’espelta del blat comú són les dues parts de l’espiga, que conformen una pela que es manté fins i tot després de passar pel procés de la trilla, el que fa que aquest cereal sigui molt resistent a condicions climatològiques adverses o plagues, convertint-lo en la varietat de blat idònia pel cultiu de tipus ecològic.

El que fa que l’espelta sigui una varietat tan interessant nutricionalment és que consta amb fins a un 75% d’hidrats de carboni i un 15% de proteïnes, essent aquestes més completes que les del blat, ja que inclou un aminoàcid essencial, la lisina, clau per la seva contribució en l’absorció del calci i el desenvolupament de les nostres defenses. Juntament amb la seva escassa aportació de greixos, una major quantitat de vitamines del grup B, que afavoreixen el funcionament normal del sistema nerviós i del metabolisme, sense oblidar-nos de minerals importants pel bon rendiment del nostre organisme com el magnesi, el zinc, el ferro, el fòsfor i el calci, fan de l’espelta un cereal molt complet. A més, el seu contingut en fibra soluble i la seva facilitat per dissoldre’s en aigua fa que sigui més digerible.

Entre les aplicacions més interessants, tenim la farina d’espelta per a l’elaboració de productes de fleca, brioxeria, cervesa, flocs o segó.

Has provat la nostra gama de productes elaborats amb espelta? A Turris trobaràs els nostres pans d’espelta, espelta amb llavors i quinoa i d’espelta i sègol, elaborats amb farina d’espelta integral ecològica mòlta en molí de pedra. Un pa ideal per a tota la família, i amb tots els beneficis d’aquest cereal!

 

El sègol

El sègol és un altre cereal mil·lenari conegut per formar part de l’elaboració del pa dels esclaus durant l’etapa de l’Imperi Romà, que ara es consumeix de manera habitual en països com Alemanya i Finlàndia, anomenat comunament pa negre pel seu color fosc, i que ofereix grans avantatges.

La seva planta es pot cultivar en circumstàncies molt adverses, essent apte per a terres molt àrides, pobres en nutrients i amb temperatures bastant fredes de muntanya, i pot formar part d’entorns sostenibles gràcies a la seva aportació de nutrients al sòl disponibles per altres cultius. Aquests nutrients també són molt interessants per a la salut humana com en el cas de l’espelta, degut a l’alt contingut de fibra, la menor quantitat de gluten, les vitamines del grup B i la poca aportació de proteïnes i greixos. A més, els productes que s’elaboren amb sègol poden mantenir-se frescos diversos dies.

Degut a la duresa del seu gra, es recomana el seu consum en forma de flocs, pa, galetes, pa de pessic i, inclús, existeix un tipus de whisky elaborat amb aquest cereal. Has provat el pa de sègol de Turris elaborat amb farina de sègol integral? Resulta ideal per acompanyar els teus plats atorgant-los un toc d’intensitat, gràcies al seu sabor i aroma.

Aprofita els avantatges de l’espelta i el sègol degustant la nostra millor varietat de pans Turris!