Les llavors estan de moda, i no només per ser el topping per excel·lència del pa d’hamburguesa! Són un grup d’aliments que l’ésser humà ha consumit des de l’antiguitat.

Malgrat el format reduït que les caracteritza, són petits tresors nutricionals que sovint passen desapercebuts a les recomanacions alimentàries. Però no hem d’oblidar que són la part del fruit que conté el germen d’una planta nova i, per tant, a dins hi ha tot el necessari per donar lloc a una futura vida. És evident que han de tenir un gran valor i densitat nutricional!

Quins beneficis ens aporten les llavors?

Les llavors són molt interessants pel seu perfil nutricional i les podem introduir a la nostra dieta durant tot l’any.

Entre les seves propietats podem trobar:

-          Són riques en fibra i en proteïna vegetal.

-          En general, ens aporten  minerals com el ferro, el fòsfor o el magnesi, a més de vitamina E.

-          Algunes llavors com les de sèsam o les de carabassa ens aporten calci.

Entre les seves propietats destaca l’alt contingut en àcids grassos poliinsaturats, dins dels qual trobem als coneguts omega 3 i omega 6. Substituir greixos saturats per insaturats (els poliinsaturats ho són) a la nostra dieta contribueix a mantenir nivells normals de colesterol sanguini. Les llavors de carabassa, de gira-sol, el sèsam, el lli són una bona forma d’aportat aquests greixos insaturats a la nostra dieta.

Cal recordar que no és el mateix consumir les llavors, que l’oli de les llavors. En fer servir només l’oli únicament aprofitem la part oleaginosa de la llavor, malbaratant-ne la fibra i la proteïna vegetal.

En resum, introduir-les a la nostra alimentació pot ser una bona forma de contribuir a adquirir alguns dels nutrients necessaris per al nostre cos.

I el quid de la qüestió: mòltes o senceres?

És freqüent consumir-les mòltes o triturades, ja que resulta un format molt fàcil d’incloure a qualsevol recepta. Però, quina diferència hi ha? L’accessibilitat que tindrà l’organisme als nutrients.

Com hem dit, les llavors són aliments molt resistents per la seva cobertura de fibra vegetal, que protegeix els micronutrients del seu interior: aminoàcids (proteïna), vitamines, i minerals...

Per absorbir-los completament és possible que la masticació i la digestió no siguin suficient.

Processos que afavoreixen l’absorció dels nutrients de les llavors

Si aquestes no es masteguen adequadament, passaran lliurement pel tub digestiu, i al final quedaran tal com han entrat. Per això de vegades les llavors es trituren, per alliberar-les de la seva clofolla protectora, i aconseguir així fer accessibles les propietats que s’amaguen a l’interior.

Quina és la solució? Com podem tractar les llavors?

-          Moldre-les: preferiblement a casa amb un morter o molinet, just abans de consumir-les. Si ho fas, és sempre millor processar-les tu mateix/a, per seguretat i per tal que passi el menor temps possible des del processat fins a la ingesta. Podràs escampar-les sobre qualsevol plat!

-          Hidratar-les: deixar les llavors a la nevera en aigua, llet o begudes vegetals és molt bona idea

-          Torrar-les: el procés de fornejat o torrat afavoreix la biodisponibilitat dels nutrients, a la vegada que accentua el sabor característic de la llavor. Els pans amb llavors de Turris ja tenen la feina feta.

Quines llavors podem introduir a la nostra dieta?

Les llavors poden millorar molt la qualitat dels teus plats, però cal recordar que la quantitat que acostumem a consumir-ne, és petita. A més a més, els beneficis nutricionals d’un aliment no són tan rellevants si el mengem només puntualment. Com amb tot, caldrà ser constant i aconseguir que formin part de la teva alimentació, ja sigui en el pa que acompanya els teus plats, o incloent-les en amanides, iogurts, i en múltiples opcions com els snacks saludables de Turris.

N’hi ha moltíssimes llavors amb característiques organolèptiques i propietats diverses. A continuació veure’m alguns exemples:

Sèsam

Les llavors de sèsam són una molt bona font de calci. Les trobem de manera tradicional en alguns pans, i s’inclou també als hummus, en forma de pasta, més coneguda com a tahini. Com totes les llavors podem trobar-les en forma natural o torrada. Tasta els snacks de Turris i assaboriràs el sèsam torrat.

Pipes de carabassa

Les pipes o llavors de carabassa es poden trobar amb clofolla o sense. Destaquen pel seu elevat contingut en proteïna, molt desitjable al ser d’origen vegetal. Fes-te un entrepà amb el pa de Motlle de cereals i les trobaràs cruixents!

Lli marró i daurat

El lli marró i daurat, són llavors amb clofolla. Ens aporten sobretot fibra a la vegada que greixos insaturats. Consumir-la sencera suposarà que faci sobretot una “funció d'arrossegament”, afavorint el trànsit intestinal.

 

Totes aquestes llavors, i moltes més, les pots trobar, per exemple, al xusco de cereals de Turris, contribuint a la riquesa nutricional del pa i fent-lo irresistiblement cruixent! Si vols llegir més dels ingredients dels nostres pans, pots llegir aquest article. Gaudiu amb les llavors de Turris!