Aquests dies el pa ha estat a tots els informatius, diaris i xarxes socials. Per què? Doncs perquè l’1 de juliol de 2019 va entrar en vigor un nou decret llei sobre les diferents denominacions del pa, que ha aportat algunes novetats interessants. A Turris, com és lògic, l’hem aplicat des del primer dia, ja que no hem hagut de fer canvis en els nostres productes. T’expliquem quins són els canvis més importants que aporta la llei i per què s’adapta millor als nostres productes.

Novetats del nou reglament del pa

Tots els aliments tenen una normativa que especifica com han de ser els productes posats a la venda, quins ingredients poden portar, el nom… I el pa no és una excepció. En aquest cas, la norma que hi havia en vigor era de fa 35 anys. Per tant, ja era temps de fer-hi uns retocs! Els canvis més rellevants són els següents. Aquesta nova normativa fa que el nom que s’atribueix als diferents tipus de pa s’ajusti a la realitat dels seus ingredients i composició. D’aquesta manera s’informa i es protegeix a les persones consumidores de pa, perquè escullin amb més consciència el que estan menjant realment.

Definició de pa integral i pa de gra sencer

Amb la nova normativa, el pa integral queda ben definit, és a dir, és pa integral de veritat. Fins ara, era possible trobar pans anomenats integrals que portaven farina blanca i se’ls havia afegit una mica de segó. Ara, en canvi, el pa integral només es pot definir així si ha estat elaborat exclusivament amb farines integrals o de gra sencer, independentment del tipus de cereal emprat en la seua elaboració.

És una mesura per tal d’evitar confusions i permetre que el consumidor pugui fer eleccions amb major informació. Si el pa porta una part de farina blanca, i una altra integral, ha d’indicar el percentatge de farina integral que conté. A Turris el pa integral sempre ha estat elaborat amb 100% farina de blat molt íntegrament amb el seu segó i el seu germen. És a dir, amb farina 100% integral, en qualsevol del seus formats.

Pa multi cereals

El pa multi cereals queda, a partir d’ara, definit com un pa que porta com a mínim les farines de 3 cereals diferents. Cadascuna ha d’estar en una proporció no inferior al 10%. Les farines diferents del blat han de suposar el 30% o més del total.

Reducció de l’IVA als pans integrals

El pa comú es considera un article de primera necessitat. Com a tal, se li aplica un 4% d’IVA, enfront del pans considerats “especials”, que tenen un 10% d’IVA. Fins que va entrar en vigor la nova normativa, la definició de pa comú només incloïa el pa blanc, és a dir, el que es fa amb farina blanca. El pa integral es considerava un pa especial.

Ara això ha canviat. La definició de pa comú inclou tant els pans elaborats amb farina blanca com aquells elaborats amb farina integral, i que poden incorporar, a més a més, segó de cereals. És a dir, són els pans blancs i els pans integrals que portin, com a màxim, aquests ingredients: farina, aigua, sal, llevat, massa mare i segó de cereals.

Amb el nou decret llei, en canvi, el pa fet amb farines integrals queda inclòs a la categoria de pa comú, i passa a tenir un IVA del 4% en comptes del 10%.

I, aleshores, quins són els pans especials? Ara es consideren tots aquells que no siguin pa comú tant per composició com per elaboració. Per exemple el pa de motlle, el pa de viena, torrades, pa multicereals… o aquells que incorporen altres ingredients com ara oli, llet, malta, llavors…

 

A Turris, per descomptat hem aplicat aquesta normativa des del primer dia, de manera que heu pogut notar una petita baixada de preu als vostres pans integrals preferits.

Aquesta baixada de preu es tradueix en promoure el consum de productes que contenen més quantitat de fibra, com ara el pa integral. I això té tot el sentit del món. Actualment la majoria de les persones no arriben a consumir els 25-30 g de fibra diària recomanada. Tanmateix, la fibra és una gran aliada per a la nostra salut, com t’explicàvem aquí.  Visca les farines integrals!

Massa mare

A partir de l’1 de juliol, els pans que es promocionin com a  “pa fet amb massa mare” hauran de complir uns certs requisits: no podran afegir més del 0,2% del pes total de llevat, ni podran portar certs additius utilitzats per marques industrials. En aquest tipus de pans el que fa fermentar la pasta del pa ha de ser la massa mare, per això pot portar com a màxim aquesta petita quantitat de llevat. Però si vols refrescar els teus coneixements sobre la massa mare, pots fer-ho llegint aquest article o apuntant-te al taller solidari de massa mare.

I tu, consumeixes pans integrals? Esperem haver aclarit alguns dubtes i que continueu apostant pels pans de qualitat.