Quan parlem de blat, solem pensar en un sol tipus de cereal. Res més lluny de la realitat! El terme “blat” s’utilitza popularment per designar a tot un gènere de cereals, el Triticum. Aquest grup de cereals és originari de l’antiga Mesopotàmia. A poc a poc, amb l’agricultura, es van anar estenent fins a ser dels cereals més conreats al món. Però hi ha diferents varietats de blats, i algunes són de proximitat. Per presentar-vos el nou Pa km 0, avui volem parlar de tipus de blats, productes de proximitat i de km 0. Som-hi!

 

Varietats de blats

Actualment, hi ha dos tipus de blats que sobresurten entre tots els altres pel volum de conreu. Són el Triticum aestivum, amb el que habitualment es fa el pa, i el blat dur (Triticum durum), que s’utilitza per fer la pasta. Aquestes varietats són el resultat de la hibridació natural i de la selecció per part de l’home, i ha permès obtenir un major rendiment dels grans de blat.

Dins d’aquestes varietats, existeixen alguns blats minoritaris, poc modificats. Són blats antics, que s’havien deixat de conrear. Però  darrerament generen més interès per ser blats tradicionals, de proximitat i amb característiques diferenciades. Aquests blats antics aporten sabors i matisos diferents als pans fets amb la seva farina. També tenen unes propietats diferents, especialment pel que fa al contingut en gluten. A més, recuperar blats antics beneficia a la biodiversitat i fomenta el consum de varietats arrelades al territori.

 

A Catalunya, es conreen diversos tipus de blats antics, entre els quals destaquen:

  • Xeixa: La farina que s’obté d’aquest blat és més dolça, i el pa té un aroma especial. L’alçada de la canya del blat xeixa és molt més gran que el blat que es conrea actualment. Es va deixar de conrear per aquesta raó, ja que les pluges i el vent feien que aquestes es dobleguessin i que la seva recol·lecció fos menor.  El blat xeixa és típic de les illes Balears.
  • Forment: el blat forment és un blat que es conreava i ara s’ha recuperat al Lluçanès. S’obté una farina de menys força, per aquesta raó se sol barrejar amb altres farines. Proporciona al pa un aroma característic.
  • Alcalà: és una varietat de blat més modern que els anteriors. Sorgeix de l’encreuament natural de diferents espècies de blats tous. S’obté una farina de semi força, que proporciona bona elasticitat. Té més quantitat de gluten que el blat xeixa i forment.

Aquests blats es conreaven a l’antiguitat, però pel seu baix rendiment, es van anar substituint per altres blats més resistents o que generen una major producció. Tenen un menor contingut en proteïnes (i per tant, en gluten) que la varietat de blat que s’utilitza habitualment per fer pa.

 

Productes ecològics i de “km 0”

Els productes de km 0 són de proximitat, produïts i venuts a distàncies de no més de 100 km. Consumir productes km 0 té una repercussió favorable pel medi ambient. Es redueix el temps de transport i la contaminació associada (gasoil, residus…). A més, s’incentiva la biodiversitat dels conreus locals, i els productes de temporada.

Els aliments ecològics són aquells que s’han conreat o produït d’acord als requisits que marca la normativa europea de producció ecològica, d’una manera respectuosa amb el medi ambient i limitant els fitosanitaris que es poden utilitzar.

 

A Turris, utilitzem farines ecològiques de blats antics per elaborar el Pa km 0. Això assegura que durant el conreu s’han seguit tècniques respectuoses amb el medi ambient i s’han evitat els pesticides i productes fitosanitaris artificials.

Provenen de L’Espunyola, un municipi de la comarca del Berguedà. La producció és en cicle tancat, és a dir, és el mateix pagès qui cultiva de manera ecològica, recol·lecta i mol els cereals en el seu molí de pedra, i ens proporciona aquesta farina amb la barreja dels tres blats antics. Així, s’aconsegueix unes farines ecològiques, de proximitat i km 0.

 

Farina 100% integral de gra complet

Les farines de gra complet conserven les 3 parts del gra de blat. Els grans sencers, amb totes les seves parts i propietats, arriben al molí per ser molturats i fer una farina 100% integral que inclou el germen i el segó. El germen ens proporciona greixos, vitamines i antioxidants, i el segó ens aporta fibra. Es recomana un consum de 25-30 g de fibra al dia, i és que aquest nutrient proporciona sacietat i contribueix al normal funcionament del trànsit intestinal. Si vols saber més sobre la fibra, els diferents tipus i els seus beneficis, llegeix el nostre article la fibra, aliada de la salut.

 

Pa km 0 Turris

El Pa km 0 està fet amb farines de gra complet, per aconseguir un pa 100% integral, i només amb massa mare, sense llevat afegit.

 

Què fa diferent el Pa km 0? T’expliquem les característiques principals:

  • Pa de molla densa, ja que les farines de poca força donen menys volum a la massa.
  • Té un sabor i aroma intens, proporcionat per la massa mare i la barreja de les tres varietats de blats antics.
  • Menor quantitat de gluten que altres pans de blat convencional. Això pot ser d’interès per persones que busquen disminuir el gluten de la seva alimentació, però no el fa apte per persones celíaques o amb sensibilitat al gluten no celíaca. Pots aprendre més sobre aquest tema al nostre article sobre el gluten.
  • Pa de conservació llarga, especialment si es guarda en una bossa de tela.
  • 100% integral i de proximitat

 

Tasta i gaudeix del sabor i les propietats dels blats antics amb el Pa km 0 de Turris. Ja el pots trobar a tots els obradors Turris!