Què és el gluten?

El gluten és una barreja de dues proteïnes anomenades gliadina i gluteina, que es troba present de forma natural en cereals de secà com el blat, el sègol, l’ordi, l’espelta, el kamut i el triticale.  Més enllà d’aquests aliments, el gluten també el pots trobar en altres productes, ja sigui per contaminació creuada, com pot ser el cas d’algunes farines o productes a base de civada, o en aliments precuinats i/o envasats en els quals s’ha afegit algun cereal amb gluten com a ingredient. A nivell culinari, el gluten és el responsable de l’elasticitat, la consistència i l’esponjositat característica de la massa del pa. Per aquest motiu, quan tastem un producte sense gluten, la seva textura és diferent.

A dia d’avui, existeixen diferents trastorns relacionats amb la ingesta de gluten, com l’al·lèrgia al blat, la malaltia celíaca i la intolerància al gluten no celíaca. Parlem-ne!

 

Què és la malaltia celíaca o celiaquia?

La celiaquia és una malaltia autoimmunitària freqüent que pot aparèixer en persones genèticament predisposades (tant infants com adults)  com a resultat de la ingesta de gluten. En aquestes persones, el sistema immunitari detecta, per error, el gluten com si fos una substància estranya (malgrat no ho sigui) i provoca una reacció que acaba danyant les cèl·lules de l’intestí.

És a dir, en una persona diagnosticada amb celiaquia, l’exposició perllongada al gluten acaba generant una alteració de les parets de l’intestí prim que dificulta l’absorció de determinats minerals com el ferro, el calci i algunes vitamines com la vitamina A, D, E, K, B9 i B12 que pot desencadenar en dèficits importants. A més a més, malgrat que algunes persones no arriben a manifestar símptomes concrets,  generalment, aquesta malaltia es caracteritza per l’aparició de diversos efectes: pèrdua de pes, fatiga, vòmits, diarrea, dolor i/o distensió abdominal…

La celiaquia és una intolerància crònica. De fet, actualment, l’únic tractament eficaç per disminuir els símptomes i revertir gradualment els efectes sobre l’intestí passa pel seguiment d’una dieta lliure de gluten durant tota la vida. És a dir, eliminant de l’alimentació diària tots els productes que contenen gluten, el pacient pot aconseguir, gradualment, una millora en la seva simptomatologia. No obstant això, és important tenir en compte que la malaltia segueix existint i que, per tant, malgrat que la persona es trobi físicament millor en el moment en que es consumeixi qualsevol producte amb gluten, els efectes reapareixeran. 

 

Què és la sensibilitat al gluten no celíaca?

Sabies què no és el mateix la celiaquia que la sensibilitat al gluten? Doncs bé, es diagnostica sensibilitat al gluten no celíaca en aquells pacients que, tot i que les proves de malaltia celíaca o d’al·lèrgia al gluten surten negatives, presenten símptomes digestius  relacionats amb el consum perllongat de productes amb gluten (com per exemple dolor i distensió abdominal, diarrea, estrenyiment…) i una clara millora simptomatològica quan aquests productes són retirats de la seva alimentació. En aquests pacients, a l’igual que en els anteriors, el tractament també consisteix en eliminar totalment el gluten de la dieta.

 

Què és l’al·lèrgia al gluten?

A diferència de les patologies anteriors, els símptomes de les quals apareixen amb el pas del temps, en l’al·lèrgia al gluten la reacció del sistema immunitari és immediata i, per tant, els efectes apareixen als pocs minuts d’haver ingerit gluten. Els símptomes característics de l’al·lèrgia al gluten són: l’aparició de petits granets al voltant dels llavis, dermatitis atòpica, vòmits, dolor abdominal, diarrea, asma, tos, laringitis, inflamació… Aquesta patologia afecta a una part molt petita de la població.

 

És recomanable fer una dieta sense gluten si no es pateix cap patologia associada?

El cert és que, en els darrers anys ha guanyat molta popularitat entre la població general la dieta sense gluten, a causa de la falsa creença de que podrien ser productes més saludables o que podrien ajudar a assolir determinats objectius de pes o de rendiment esportiu, entre altres. Però, què passa amb les persones que no pateixen cap tipus de patologia associada al gluten i, tot i això, segueixen una alimentació exempta d’aquest producte? Avui dia, no hi ha evidència científica que justifiqui que els adults sans han de seguir una dieta sense gluten, s’ha de seguir treballant i investigant al respecte.

En tot cas, avui en dia la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya no recomana iniciar una dieta sense gluten sense abans haver-se realitzat una avaluació exhaustiva per part d’un especialista. A més a més, en el suposat cas de què realment la persona pateixi una malaltia associada a la ingesta de gluten, si abans de realitzar el diagnòstic ja s’ha retirat de la dieta habitual, els resultats es podrien veure alterats.

Finalment, cal tenir present que els especialistes en alimentació i nutrició contemplen dins del marc d’una alimentació saludable i equilibrada un consum diari de cereals com la pasta, la farina, el pa, etc. I és que, aquests aliments contenen principalment hidrats de carboni complexes, nutrients que l’organisme utilitza com a font d’energia per a poder funcionar.