Les pipes i les llavors, igual que els fruits secs, són una font d’àcids grassos poliinsaturats, omega 3 i 6, que juguen un paper molt important en el nostre organisme cuidant la salut cardiovascular i prevenint malalties relacionades. A més, pel seu contingut en fibra, poden contribuir a prevenir trastorns digestius com el restrenyiment.

 

Totes les pipes i llavors són iguals?

A continuació t’expliquem les propietats de 5 pipes i llavors, que són algunes de les més utilitzades i conegudes. Vols descobrir-les?

 

1 – Pipes de Gira-sol.

Contenen àcids grassos omega-6 i a més compten amb bones quantitats de vitamina E, un potent antioxidant. El seu consum és molt popular, no obstant això, s’ha d’anar amb compte amb el tipus que comprem, ja que hi ha moltes varietats a les quals se’ls ha afegit grans quantitats de sal, per tant, és preferible optar  per opcions més saludables, com ara sense fregir i sense sal.

 

2 – Pipes de carabassa.

Aquestes pipes tenen un sabor una mica més dolç i una textura més suau en mastegar-les. Són conegudes tradicionalment per les seves propietats antiparasitàries gràcies al seu contingut en cucurbitina, un principi actiu de la llavor. A més, també és coneguda per contribuir a cuidar i a protegir la pròstata i la bufeta.

 

3 – Llavors de sèsam.

Les llavors de sèsam destaquen pel seu contingut en lecitina i omega 3 i 6, per tant, són recomanables per ajudar a mantenir el colesterol a uns nivells adequats. És una bona font vegetal de calci per contribuir a complementar els requeriments diaris. A més, conté triptòfan, que ajuda en la recuperació muscular, l’estrès i l’insomni.

Les llavors de sèsam es poden trobar en forma de llavors, però també és molt popular el seu consum en forma d’oli o en forma de pasta, anomenada Tahini, un ingredient clau per elaborar l’hummus i cada cop més popular per elaborar diferents salses i preparacions.

 

4 – Llavors de lli.

Sabies que les llavors de lli es cultiven des de fa més de cinc mil anys? Contenen omega-3, a més de fibra soluble (pectines i mucílags) pel que són bastant conegudes pel seu efecte laxant, indicades per prevenir el restrenyiment. També es poden consumir en forma d’oli, però aleshores s’ha de consumir en cru.

 

5 – Llavors de Chia.

Segur que últimament has sentit parlar de les llavors de Chía per tots llocs, i és que aquesta llavor està agafant molta popularitat. Contenen fibra soluble, omega 3, calci i magnesi. Gràcies al seu contingut en fibra soluble, són ideals per problemes de restrenyiment. No obstant això, s’ha de tenir en compte que per beneficiar-te de les seves propietats s’han de deixar en remull abans de consumir-les.

 

Com les introduïm al nostre dia a dia?          

Hi ha moltes formes d’introduir les pipes i les llavors als nostres plats, una que tots segurament coneixeu és en els pans, hi ha una gran varietat de pans que porten llavors i/o pipes per donar-li un toc especial.

Des de Turris oferim entre d’altres, el pa de cereals, destacat pel seu contingut en fibra però sense renunciar al sabor, per poder gaudir menjant un pa sa.

També es poden utilitzar les pipes i les llavors per afegir a amanides, aportant un punt cruixent o en iogurts, que també hi combinen molt bé.
Una bona idea per utilitzar les llavors de Chía, és deixar-les en remull en alguna beguda vegetal, com per exemple la beguda de coco, veuràs que adquireix una textura de púding i després afegir-li alguna fruita a trossets per completar-ho, el resultat et sorprendrà!

Introdueix llavors i pipes a la teva dieta i gaudeix de totes les propietats que poden aportar-te!