Segons la (falsa) creença popular, aquest nutrient ha d’estar present al matí per proporcionar-nos energia i, seguint aquesta mateixa línia argumental, semblaria lògic que, per tant, no estiguessin presents a l’hora de sopar. Per què hauríem de prendre’ls a la nit quan ja anem a dormir?

 

Funció dels hidrats de carboni

Les guies de salut recomanen que els hidrats de carboni o carbohidrats representin entre el 50-60% de les nostres kilocalories diàries. És a dir, aproximadament la meitat de l’energia de la nostra dieta hauria de procedir dels hidrats de carboni.

El percentatge és tant alt perquè la funció dels carbohidrats és la de proporcionar energia durant tot el dia.

 

Els hidrats de carboni engreixen?

Per definició, no. En aquest sentit, cal recordar una vegada més que el guany o la pèrdua de pes són conseqüència del nostre balanç energètic. És a dir, de l’equilibri entre el total de calories que ingerim en un dia (procedents dels carbohidrats, però també dels greixos i les proteïnes) i la despesa energètica que té el nostre cos, segons, entre altres factors, l’activitat física que realitzem al llarg de la jornada.

Com a resposta al mite, doncs, de si els hidrats de carboni engreixen, hauríem de dir que per si sols no; però que un excés de carbohidrats sí que podria fer-ho, a l’igual que un excés de proteïna o de greix. Qualsevol excés de calories provocarà un augment de pes.

 

Cal eliminar els hidrats de carboni en dietes d’aprimament?

Per una persona sana que segueixi una dieta saludable i equilibrada, no hi ha cap motiu per eliminar els hidrats de carboni.

Algunes de les dietes d’aprimament, però, són baixes en carbohidrats. Cal recordar que una pauta d’aprimament sempre ha d’estar dissenyada per un Dietista-Nutricionista, que és el professional de la salut que valorarà cada cas en particular i decidirà quina és la millor pauta d’aprimament per una persona, tenint en compte les seves característiques.

Les dietes baixes en hidrats de carboni són un recurs més entre les dietes d’aprimament, entre molts altres recursos. El que determinarà realment la pèrdua de pes i el manteniment de la salut, a curt i a llarg termini, no serà la exclusió o reducció d’aquest nutrient en la dieta, sinó aconseguir un balanç energètic negatiu i mantingut en el temps amb una dieta saludable.

 

Hidrats de carboni de qualitat

Un altre aspecte fonamental a l’hora de fer menció als carbohidrats de la dieta és prioritzar hidrats de carboni complexes i rics en fibra (integrals), en comptes d’hidrats de carboni simples o sucres.

D’aquesta manera, per cobrir les necessitats d’aquest nutrient a la dieta, hem d’augmentar la presència de verdura, cereals integrals, tubercles i fruites; en detriment de productes rics en sucre i begudes ensucrades. Malgrat que en una dieta saludable “hi cap de tot”, cal recordar que, pel que fa a aliments de consum ocasional, tot depèn de la quantitat i de la freqüència en la que els ingerim i que, pel dia a dia, hem de donar més importància als aliments més saludables.

En definitiva, val més la pena centrar la nostra atenció en quin tipus d’hidrats de carboni estem consumint, que preocupar-nos per si els hem d’eliminar de la dieta o en quina franja horària va millor consumir-los. I, recorda, la clau és seguir una dieta equilibrada i no excedir-nos en les calories.