La rutina ens canvia durant l’estiu

Durant les llargues vacances d’estiu dels més petits de casa, tots perdem una mica la rutina, els horaris i els hàbits que tenim durant el curs acadèmic. Per exemple, els nens acostumen a jugar durant més hores i van a dormir més tard. Per això, quan al setembre tornen a les classes, als pares ens toca “tornar a canviar algunes rutines” amb ells. Ho hauríem de fer idealment uns dies abans de començar l’escola, perquè s’hi vagin acostumant.

Per exemple, segons els experts, al final de l’estiu s’han de reduir el nombre d’hores de tele, ordinador i internet, i anar fent-ho gradualment

Recorda que sempre és millor potenciar uns hàbits saludables en família i omplir les hores lliures d’activitats d’oci com fer una excursió, nadar o anar amb bicicleta, molt més beneficioses perquè promocionen la pràctica d’activitat física entre grans i petits.

 

Adaptar-nos de nou a la rutina

Com amb el tema dels jocs, per aconseguir recuperar el ritme dels horaris i adaptar-nos-hi novament, el que es recomana és començar a anar a dormir més d’hora i llevar-nos abans, ja des d’uns dies abans de la tornada a l’escola. Així, quan arribi el moment de començar les classes, almenys la rutina dels horaris ja l’haurem adaptat!

 

Els àpats

També ara toca tornar als hàbits alimentaris, hem d’organitzar de nou els àpats de tota la família, sobretot entre setmana. Com?

En primer lloc, no oblidem la importància de fer 5 àpats al llarg del dia:

  • Esmorzar: un bon esmorzar (entre esmorzar i mig matí) pot estar compost, per exemple, d’un got de llet, un entrepà saludable per a l’escola i una peça de fruita.
  • Mig matí: el mig matí a l’escola ha de complementar l’àpat de l’esmorzar de casa.
  • Dinar: sol proporcionar l’aportació d’energia i nutrients més elevat.
  • Berenar: hauria d’incloure algun grup d’aliment similar a l’esmorzar, com ara un entrepà o un iogurt.
  • Sopar: és recomanable que es complementi equilibradament amb el dinar. Si els nostres petits es queden a dinar al menjador escolar, segurament tindrem els seus menús a casa i haurem de planificar-nos bé per poder equilibrar els menús escolars amb els sopars a casa de tota la família.

 

Encara que el sopar sigui una mica més lleuger que el dinar, les dues ingestes han d’estar compostes pels mateixos grups d’aliments per tal de cobrir els nutrients necessaris: . I, perquè el sopar sigui més lleuger i de fàcil digestió, és millor que el sopar no incorpori preparacions culinàries molt calòriques, com fregits o guisats.

Com a idea final, no oblidem que cal evitar donar als nens només allò que els agrada. Els nens, igual que els adults, han de menjar de tot (o pràcticament de tot), ja que, a més varietat en la seva dieta, més equilibrada resultarà.

I… sabies que amb la tornada dels nens a l’escola torna també el cargolet de Turris? Deliciós, el cargolet pot formar part dels àpats d’esmorzar i berenar dels petits, dins una dieta equilibrada. Per exemple, donar per berenar al teu fill el cargolet i una peça de fruita natural, com un plàtan. Tornem a l’escola!