Arriba el fred, i amb ell alguns productes de temporada. És temps d’un vegetal d’allò més especial: els calçots! I amb ells, arriben les tradicionals calçotades. Aquests àpats, comuns a Catalunya i que tenen com a epicentre la ciutat de Valls, són tot un esdeveniment.

A Turris ens agrada tenir en compte l’estacionalitat dels aliments. Per això, aprofitem els ingredients de temporada per oferir novetats plenes de sabor i lligades al calendari. Avui, volem presentar-vos una nova coca que ja podeu trobar a les botigues: la Coca de calçots Turris. Què en sabeu dels calçots? I de les tradicionals calçotades? Descobrim-ho!

 

Els calçots, una ceba tendra molt especial

Els calçots són un tipus de ceba tendra. Gràcies a un mètode de conreu especial, s’aconsegueix aquesta forma allargada.  Es tracta de cobrir amb terra el bulb, de manera que es va allargant i estirant fins a arribar a la forma final.

Es caracteritzen per un color blanc i un sabor suau, més dolç que una ceba convencional. Nutricionalment, els calçots tenen una aportació calòrica molt moderada: unes 30 kcal per 100 g. Ara bé, quan es combinen amb la salsa i la resta de productes d’una calçotada, el resultat final no acaba sent  tan lleuger!

Els calçots es conreen tradicionalment a la zona de Tarragona. La seva popularitat ha fet que actualment trobem calçots en altres punts d’Espanya. Existeix la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) pels calçots de Valls, els més populars. Es tracta d’un segell que identifica els calçots produïts en aquella zona, amb un mètode de cultiu determinat.

El calçot es pot menjar de diverses maneres:  al forn, saltejat, en forma de crema… Però la manera clàssica de menjar calçots és a la brasa. Quan estan ben cuits, s’emboliquen en paper de diari per conservar la calor. Després, cal treure la pell més externa, ennegrida pel foc. Així es preparen els calçots a una calçotada tradicional. Si vols més idees per fer receptes amb calçots, trobaràs la recepta de torrada de calçots a l’article sobre combinacions amb el Pa d’Hivern Turris.

 

La tradició de la calçotada

La calçotada forma part del patrimoni gastronòmic català. Aquest àpat inclou:

  • Calçots a la brasa, presentats sobre una teula i embolicats amb paper de diari;
  • Romesco o salsa de calçots. La salsa dels calçots és un tema polèmic. Existeixen tantes salses com famílies! Podem dir que la recepta inclou nyora o pebrot de romesco, tomàquet, all, pa, ametlla o avellana i oli d’oliva.
  • Carn a la brasa
  • Vi negre, preferiblement en porró

Un element característic de les calçotades és menjar els calçots amb les mans. També estar dempeus i utilitzar un pitet per minimitzar  les (inevitables) taques de cendra o salsa. No obstant això, en algunes masies i restaurants les calçotades se serveixen a taula i amb els calçots ja nets.

Valls, terra de calçotades

La calçotada és una festivitat a Valls, origen de l’àpat. L’últim cap de setmana de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada. D’aquesta manera es dóna el tret de sortida a la temporada, que acaba a finals de març. Inclou un concurs de menjar calçots, on el guanyador és la persona que més calçots menja en 45 minuts. El rècord està en 310 calçots, gairebé 6 kg!

 

Coca de calçots Turris

La calçotada és un moment únic per gaudir amb els amics i la família, però no és un àpat per fer cada dia. Si t’agraden els calçots, cal trobar altres maneres d’incloure’ls al menú! Únicament podem gaudir dels calçots durant 2-3 mesos, així que val més aprofitar-los.

Una bona opció per menjar calçots és en forma de coca. Per això, Turris presenta la Coca de calçots Turris. Inclou tots els ingredients clàssics d’aquest àpat. Calçots, salsa romesco, olives negres, tomàquet i ametlla laminada.

 

5 raons per tastar la Coca de calçots Turris

  • Perquè és una manera més lleugera de gaudir dels calçots
  • Perquè et porta el sabor de la calçotada a casa, sense embrutar-te!
  • Perquè és un entrant fantàstic per a un àpat amb amics o família
  • Perquè té el segell Turris: una massa de coca amb ingredients tradicionals i de qualitat
  • Perquè és una coca de temporada: aprofita ara, o desapareixerà!

 

Necessites més raons per tastar la nova Coca de calçots Turris? Explica’ns què t’ha semblat als comentaris!