Durant aquest període, que representa els 40 dies que Jesucrist va passar al desert, la litúrgia cristiana convida a fer una penitència simbòlica en la que s’elimina la carn de la dieta cada divendres. Els bunyols de Quaresma endolceixen aquesta època i les taules de moltes famílies durant els dies d’hivern.

 

Aliments de Quaresma

Tradicionalment, la Quaresma representa un període de dejú i abstinència en que els cristians s’alimentaven de brous, aigua i verdura durant la setmana i, el setè dia, prenien també peix. A mesura que han anat passant els anys, aquesta penitència s’ha anat relaxant i, avui dia, el grau d’abstinència queda a l’elecció de cadascú. Perdura, això sí, el costum de substituir la carn pel peix durant els 7 divendres d’aquest període. Hi ha també aliments típics, com els bunyols i el bacallà, que han passat a formar part de la tradició d’aquests dies.

 

Els bunyols de Quaresma

Des de fa anys, es tradició consumir bunyols durant aquesta època de l’any, especialment els dimecres i els divendres. El saber popular contextualitza aquesta tradició en la necessitat d’endolcir els dies per tal que la penitència sigui més fàcil de dur a terme. També recalca el seu consum els dimecres i els divendres com a representació del Dimecres de Cendra (inici) i els divendres, dia actual d’abstinència.

L’origen dels bunyols sembla que es troba a la gastronomia morisca de Al-Àndalus. Als voltants del segle XVI, la població elaborava receptes d’origen àrab, com ara els bunyols d’aiguamel: unes farinetes en forma de bunyol fregides amb oli i posteriorment endolcides amb mel. Sigui com sigui, aquest tipus de recepta ha anat evolucionant fins als bunyols tradicionals, com ara els de Quaresma o els de l’Empordà.

Més enllà dels orígens, tradicionalment, els ingredients bàsics per a fer bunyols eren farina de blat, llet, sucre, ou i llevat; amb els que se’n feia una massa que posteriorment es fregia en oli. Actualment, hi ha infinitat de varietats per a preparar els bunyols i cadascú pot afegir-hi els ingredients que més li agradin per trobar la recepta perfecta.

A Turris utilitzem farina de força, sucre, ou, mantega, anís, rom, canyella, vainilla i una mica de llimona per la nostra fórmula

 

Altres tradicions de Quaresma: el bacallà  i la Vella Quaresma

Antigament, el peix fresc no arribava a totes les cases, especialment si no estaven a prop del mar. Els inconvenients de transport i de conservació del peix va fer que s’haguessin de trobar solucions enginyoses. Les salaons, amb el peix sec i cobert de sal, permetien allargar i conservar aquest aliment. Per això, i per tenir un preu assequible pels no tan rics de l’època, el bacallà salat tenia un paper important a les cases de tots aquells que seguien la tradició durant la Quaresma.

A Catalunya, la Quaresma pren forma d’una dona gran, amb un mocador al cap, un cistell amb verdures i un bacallà a la mà: la Vella Quaresma. Té la peculiaritat de tenir 7 cames, una per cada setmana d’aquesta època. La tradició popular deia que aquest personatge anava a casa dels nens que no menjaven peix i no complien amb l’abstinència de la carn i se’ls enduia. Els nens que sí menjaven peix tenien l’oportunitat de tallar una cama a un dibuix o representació de la Vella Quaresma cada divendres, fins l’arribada de la Pasqua.

Tant si sou amants de les tradicions, com si sou llaminers, podeu gaudir de la tradició dels bunyols de Quaresma a Turris des de finals de gener. Els trobareu a les nostres botigues els dimecres, divendres i dissabtes fins al mes de març.