Passos a seguir per elaborar un menú saludable per a tota la setmana:

  1. Planifica’t abans de comprar: Per garantir que el menú de la setmana serà equilibrat i que contemplarà tota la gamma d’aliments és important planificar abans d’anar a comprar. Si esperem a arribar al supermercat per fer la tria d’aliments a mesura que anem recordant què hi ha a la nevera i al rebost de casa pot passar que ens descuidem algun aliment o que comprem més del compte.
  1. Elabora una graella: La forma més fàcil d’organitzar els àpats és elaborant una graella que contempli tots els àpats que es realitzaran de dilluns a diumenge. Pots incloure-hi si vols només els àpats principals, com l’esmorzar, el dinar i el sopar, però et recomanem que també contemplis la resta d’àpats com el mig matí i el berenar, et serà més útil per anar variant també entre hores.
  1. Distribueix els esmorzars, mig matí i berenars: Hi ha qui tan sols esmorza a primera hora, qui esmorza abans de sortir de casa i fa un pica-pica a mig matí a la feina, qui només esmorza a la feina, qui també berena… Opcions hi ha moltes. Aprofita aquests moments del dia per incorporar diàriament farinacis com el pa i els cereals integrals, fruita fresca o sucs de fruita naturals i làctics (llet, iogurt i formatge) i, fins i tot, un grapadet de fruita seca (nous, ametlles, avellanes…) de 3 a 7 dies a la setmana.
  1. Incorpora els aliments de consum habitual del dinar i del sopar: Hi ha determinats aliments que els especialistes recomanen consumir diàriament: làctics, verdures i hortalisses, fruites, farinacis (pa, cereals principalment integrals, arròs, pasta, patata…) i oli d’oliva. Els farinacis són la base de l’alimentació, inclou-los en tots els àpats principals del dia. Les fruites, les verdures i les hortalisses són aliments d’especial importància per a la nostra salut. Incorpora tres o més racions de fruita i com a mínim dues de verdures i hortalisses cada dia, preferiblement fresques i de temporada, combinant opcions cuites i amanides.
  1. Afegeix els aliments de consum setmanal del dinar i del sopar: D’altres aliments, com els llegums, el peix blanc i blau, els ous i les carns blanques (conill, gall d’indi, pollastre) els hauràs d’afegir de forma alternativa al llarg de la setmana. Afegeix carns blanques (conill, gall d’indi i pollastre) 3-4 dies a la setmana, 3-4 dies ous, 2 dies peix blanc (lluç, orada, rap, llenguado…) i 2 dies peix blau (tonyina, salmó, sardina, verat…), 2-4 dies llegums que són una font important d’energia i nutrients.

Gaudir del 2018 mantenint una alimentació variada, equilibrada i a la vegada saludable és possible si saps com fer-ho. Distribuir els diferents àpats al llarg de la setmana és fàcil amb aquests 5 passos.