Conservació dels aliments

Un dels factors claus a l’hora d’eliminar o reduir els microorganismes patògens d’un aliment (aquells que poden produir efectes no desitjats sobre l’organisme) i de conservar-lo degudament és la temperatura. Per entendre-ho millor, per una banda tindríem els rangs de seguretat que comprenen altes temperatures (per sobre dels 65ºC), i baixes temperatures (per sota dels 5ºC) i, per altra banda, el rang de perill (entre els 5ºC i els 65ºC).

Quan cuinem un aliment a altes temperatures, aconseguim eliminar bona part dels microorganismes que pugui contenir. Amb les baixes temperatures, en canvi, els microorganismes queden “adormits”. Què vol dir això? Doncs bé, el que succeeix és que bona part dels bacteris no són capaços de reproduir-se però tampoc desapareixen. I què passa amb els aliments a temperatura ambient? En aquest rang de temperatures els bacteris es troben en les seves condicions més favorables per multiplicar-se.  Per aquest motiu, els especialistes en seguretat dels aliments recomanen no mantenir els productes frescos a temperatura ambient durant més de 2 hores.

 

7 consells per conservar correctament els aliments

Mantingues la nevera sempre entre 0 ºC i 3-4 ºC

La nevera és un mètode de conservació a baixes temperatures que ens permet guardar aliments frescos durant més temps i, fins i tot, aliments ja cuinats durant un període de 3-5 dies. Perquè els aliments no es facin malbé abans d’hora és important mantenir la nevera a la temperatura adient i procurar, en la mesura del possible, que aquesta no augmenti. Per això, s’ha de procurar no omplir-la massa, ja que pot dificultar que l’aire fred circuli per tota la nevera; no obrir-la amb molta freqüència; ni deixar la porta oberta durant molt de temps. Pensa bé tot el que necessites abans d’obrir la nevera!

 

Evita guardar a la nevera aliments encara calents

Quan introdueixes a la nevera un producte que encara està calent, la temperatura de la nevera augmenta. Per tant, és aconsellable deixar refredar l’aliment i, quan ja estigui fred, guardar-lo dins d’un recipient d’ús alimentari i col·locar-lo a la nevera.

 

Canvia d’envàs els productes en llauna una vegada oberts

Els productes en llauna, com per exemple un pot de tomàquet triturat dels que trobem als supermercats, una vegada oberts cal traspassar-los a un altre envàs (de plàstic o de vidre) perquè la llauna amb el fred pot rovellar-se i acabar contaminant l’aliment.

 

Col·loca cada aliment al seu prestatge corresponent

Has de tenir en compte que la temperatura de la nevera no es distribueix de la mateixa manera en tots els prestatges i que no tots els aliments necessiten la mateixa temperatura per conservar-se. Aleshores, què s’ha de col·locar a cada prestatge de la nevera? Doncs bé, els prestatges superiors són menys freds que la resta, per tant, s’han d’utilitzar per desar-hi iogurts, formatge, embotits curats, així com productes que ja hem cuinat o semiconserves. Els prestatges del mig, que acostumen a ser els més freds, s’han d’utilitzar per guardar la carn, el peix, el marisc… sempre dins d’un recipient tancat hermèticament. Els calaixos inferiors, en canvi, estan dissenyats per poder-hi guardar les fruites i les verdures, dos productes que es deterioren amb facilitat quan el fred els toca directe. Per últim, pots aprofitar els compartiments especials de la porta per guardar-hi els ous, les begudes, les melmelades, les salses, la llet… Cada cosa al seu lloc!

 

Evita tornar a congelar un aliment una vegada descongelat

El congelador és un altre mètode de conservació d’aliments a baixes temperatures (-18 ºC) que ens permet guardar productes durant mesos. Si un aliment pateix una descongelació sobtada, has descongelat més quantitat de l’esperada o finalment no cuinaràs el que has descongelat, és important no tornar a congelar aquest aliment. Com a regla general, únicament es pot tornar a congelar un aliment descongelat si, prèviament, el cuinem. No t’oblidis!

 

Procura no descongelar els aliments a temperatura ambient

Com ja molt bé saps, s’ha d’evitar mantenir els aliments a temperatura ambient durant força estona i, normalment, per descongelar un aliment es necessiten unes quantes hores (sobretot quan es tracta de peces grans). És aconsellable que planifiquis amb temps el que cuinaràs per poder-ho traspassar amb temps del congelador a la nevera. També pots descongelar un producte amb aigua freda (mai calenta), no obstat això, per fer-ho cal que el producte estigui ben tancat i que l’aigua no toqui directament la superfície d’aquest.

 

Dona un cop d’ull a l’etiquetatge

Els productes envasats a l’etiquetatge inclouen informació referent a les condicions d’ús i conservació. En cas de dubte, revisa sempre la recomanació del fabricant.

Petits trucs que marquen la diferència!