Quin és l’origen del dia de pare?

El dia del pare es celebra a diversos països arreu del món en diferents dates. Al nostre país, concretament, aquesta diada es celebra cada any el 19 de març, coincidint amb el dia de Sant Josep.

Henry Jackson Smart, veterà de la guerra civil, es quedà vidu durant el naixement del seu darrer fill. Des d’aleshores, tot sol va cuidar i educar als seus sis fills, sent un gran exemple a seguir per a tots ells. Sonora Louise, una de les seves filles, mentre sentia un sermó de diumenge en el Dia de la Mare, es va preguntar per què no hi havia cap dia destinat a honrar a tots els pares que, com el seu, també lluitaven dia a dia pels seus fills, de manera que va decidir iniciar una campanya per a crear oficialment el dia del pare. Com a resultat de la seva proposta, el 19 de juny de 1910 es va celebrar per primera vegada el dia del pare a Spokane, Washington, on ella vivia. Finalment, desprès que diferents presidents donessin suport a la proposta, l’any 1972 el president Richard Nixon establí la celebració nacional del dia del pare el tercer diumenge de juny.

 

La dolça tradició de la crema catalana

La crema catalana s’elabora bàsicament amb rovells d’ou, llet, canyella, llimona, sucre i midó.  És una de les postres més antigues de la nostra terra, tan que ja apareix en receptaris medievals com el Llibre de Sent Soví del segle XIV, el primer receptari de la cuina català, o el Llibre el Coch del XVI i, en publicacions posteriors com el dietari del baró de Maldà de Barcelona. Malgrat avui en dia podem consumir-la en qualsevol moment de l’any, antigament aquestes postres eren típiques del dia de Sant Josep acompanyades d’uns bons melindros. Aleshores, com que els ous es produïen només quan la gallina en posava, per a aquestes dates els pagesos en tenien en excés i, per tal de poder-los aprofitar, amb ells es feia crema catalana.

T’apuntes a menjar crema catalana pel Dia del Pare?  Pren nota.

Ingredients:

  • 1 litre de llet
  • 220g de sucre
  • 8 rovells d’ou
  • 40g de midó
  • 1 branca de canyella
  • Pell de llimona al gust

Elaboració:

  1. A foc lent, fes bullir la llet amb la branca de canyella i la pela de llimona.
  2. Mentrestant, barreja els rovells d’ou amb el sucre.
  3. Quan la llet bulli, retira-la del foc i cola-la amb l’ajuda d’un colador de malla fina.
  4. Incorpora lentament el midó a la llet.
  5. A continuació, afegeix els rovells d’ou i el sucre prèviament barrejats.
  6. Col·loca novament la barreja al foc i, amb l’ajuda d’un batedor metàl·lic, remou-la amb delicadesa. Recorda que, has de remoure contínuament, sense
  7. Quan comenci a bullir, retira-la del foc i continua remenant fins obtenir la textura desitjada.
  8. Aboca la crema al recipient o recipients per a servir i deixa-la refredar a la nevera.
  9. Just abans de servir, ensucra la superfície de la crema i, amb un bufador, caramel·litza’l.

Aquest Sant Josep vine a Turris i gaudeix del dia del pare amb els millors melindros i la nostra crema catalana, feta amb la recepta tradicional i amb el sabor de sempre!