El brioix, amb el seu sabor suau i la seva esponjosa textura, agrada a petits i grans. Es pot menjar sol, però també està deliciós acompanyat amb dolç, o amb salat. És un producte versàtil que no falta als nostres obradors. Volem que coneguis una mica més sobre la història, els ingredients i els diferents tipus de brioix.

D’on ve el brioix?

El brioix té el seu origen a França, on l’any 1404 apareix per primera vegada documentada aquesta paraula. Es creu que el brioix prové d’una recepta tradicional normanda, a l’oest de França. El brioix és, a grans trets, un pa enriquit, normalment amb ous, sucre i greix.  Per això, el brioix era propi de les classes socials altes. Us sona la famosa frase “Si no tenen pa, que mengin brioix”? El mite diu que aquesta va ser la seva resposta de la Reina Maria Antonieta quan el poble protestava per no tenir pa, i passar fam.

La primera forma clàssica del brioix prové de les famílies franceses de la Vendée al segle XIV. Es tractava d’un brioix amb la forma d’una magdalena, però d’un pam d’alçada: brioche à tête, o brioix amb cap. Aquest brioix s’elaborava per l’època de Pasqua o altres celebracions. Lògicament, les formes han anat evolucionant: formats individuals, brioixos en motlle, brioixos trenats… N’hi ha per tots els gustos!

El brioix es pot trobar amb un nom diferent depenent de la regió i les varietats típiques. Dins el món dels brioixos, trobem similituds amb el tortell de reis o el panettone italià, o fins i tot amb el babà, un brioix impregnat en almívar i alcohol.

Com es fa l’autèntic brioix?

El brioix clàssic es fa amb farina, sucre, ous i mantega. Ara bé, les proporcions entre els ingredients, l’addició d’ingredients aromàtics i els farcits o la decoració pot variar segons la recepta.

T’animaries a fer un brioix casolà? Compartim la recepta de brioix de Xavier Barriga, que pots trobar al seu llibre “Bollería: hecha en casa y con el sabor de siempre”. Posa’t el davantal, i cap a la cuina!

Recepta de brioix de Xavier Barriga

Ingredients:

  • 500 g de farina de força
  • 10 g de sal
  • 100 g de sucre
  • 3 ous M (150 g d’ou)
  • 100 g de mantega tallada a trossets
  • 120-130 ml d’aigua
  • 40 g de llevat fresc (mantenir a la nevera fins a fer-ne ús)
  • Ratlladures de llimona i/o taronja
  • ½ culleradeta de canyella en pols

Recomanem que els ingredients estiguin freds de la nevera, així la massa es pasta millor.

  1. Pasta tots els ingredients, excepte la mantega i el llevat. És convenient reservar una mica d’aigua per diluir el llevat.
  2. Quan tots els ingredients formin una massa, incorpora la mantega.
  3. Dissol el llevat en una mica d’aigua i incorpora’l a la massa quan la mantega estigui ben integrada. Continuar pastant fins que la massa estigui elàstica i brillant, i no s’enganxi a les parets. El procés pot durar 1 hora, ja que és una massa que necessita que la treballin bé.
  4. Forma una bola amb la massa i deixar-la 1 hora a la nevera en un bol tapat i untat amb oli d’oliva. Passat aquest temps, ja es podrà manipular la massa i continuar fent les receptes.
  5. Treu la massa de la nevera. Segons la recepta que vulguis fer, talla la massa en porcions.
  6. Deixa que les porcions reposin 30 minuts a la nevera tapades amb film. Serà el moment de donar forma a les peces, segons el que hagis triat fer. Un cop les tinguis formades, pinta-les amb ou batut amb un polsim de sal, i deixa que doblin el seu volum en un lloc tapat i sense corrents d’aire, com per exemple, dins del forn apagat.
  7. Escalfa el forn a una temperatura de 190ºC. Pinta de nou les peces amb ou batut i enforna durant 10-15 minuts, segons la mida dels brioixos, fins que quedin daurats.

Deixa que es refredin, i gaudeix d’un brioix casolà!

 

Tipus de brioix

De brioixos, no n’hi ha només d’un tipus. Al llarg dels anys, la recepta original ha anat evolucionant segons el saber fer de cada artesà.  La disponibilitat d’ingredients, i el toc especial que cada pastisser aporta a les seves creacions, acaben derivant en variacions úniques. Per això, actualment, trobem diversos tipus de brioixos. Vegem-los!

Brioix francès

Va néixer com un pa enriquit d’ous, sucres i mantega, i es considera el brioix més clàssic. També s’hi pot afegir llet, crema de llet, aigua o licor. La forma del brioix variarà depenent de la regió.  Els més típics són els trenats o el brioche à tête, semblant a una magdalena. Tot i això, es pot trobar en diverses formes: individuals o per compartir, com ara el nostre brioix de l’amistat.

Brioix danès o Brunsviger

Té una massa semblant a la del brioix, però l’important és que les capes queden ben marcades. Es lamina com si fos una pasta de full, i això li aporta una textura més cruixent. Necessita més quantitat de llevat que el brioix normal, i de vegades s’hi afegeixen panses. A Turris el fem farcit de xocolata, és el nostre brioix individual de xocolata, que trobaràs a tots els nostres obradors.

Bollo suizo o suís

El seu nom prové de l’antic “Café Suizo” de Madrid, on es van començar a elaborar i distribuir. Es tracta d’un brioix en forma de mitja esfera. La seva característica principal és que està marcat en la part de dalt, on es posa el sucre.

Panettone

Es tracta d’un dolç italià, fet amb massa tipus brioix amb panses i fruites confitades en el seu interior. Té forma de cúpula i amb una alçada de 12 a 15 cm. És típic de menjar-lo en l’època de Nadal. Si vols saber més de la seva història, segueix l’enllaç tot sobre l’origen del panettone.

Tortell de reis a Espanya, Royaume a França, Bolo Rei a Portugal

Són les diferents formes amb les quals es denomina una altra varietat de brioix, per una època molt concreta de l’any: el Nadal! Varia en la forma en què se serveix i com es decora, però habitualment té forma de tortell. La tradició d’introduir la fava i el rei sí que se sol conservar en tots els països.

Després d’aquesta lectura de temàtica tan dolça, et ve de gust tastar els nous brioixos de la temporada a Turris? En format individual, trobaràs el brioix farcit de crema (amb la massa clàssica), el brioix farcit de xocolata (amb massa de brioix danès), i el brioix de l’amistat, en un format pensat per compartir en un berenar entre amics. Bon profit!