A l’article d’avui et parlarem de l’espelta, un cereal que està agafant molt protagonisme gràcies als seus alts valors nutricionals, ja que és molt beneficiari per a la salut. Així doncs, et començarem explicant el seu origen i els seus beneficis nutricionals per convertir-te en un veritable fanàtic de l’espelta. Dit això, comencem amb l’article d’avui? 

Aquest cereal variant del blat, va esdevenir la base de l'alimentació de la majoria de les persones del Mediterrani durant milers d'anys. L'espelta va aparèixer fa prop de vuit mil anys a les zones de l'Orient Mitjà, on avui és l'Iraq i l'Iran, i a la del sud-est d'Europa, des d'on es va estendre pel Mediterrani cap a l'oest, i cap al nord a través dels Balcans i el Caucas. Era llavors quan les legions romanes consumien aquest gra transformat en pa transportant-lo arreu on viatjaven, promovent el seu cultiu a través de tota Europa.

Més endavant, a l'Edat mitjana, eren les classes més riques les que menjaven pa d'espelta, ja que llavors estava millor valorat que altres grans com ara el sègol o l'ordi, que els consumien les classes més humils. Avui dia, l'espelta antiga s'està recuperant gràcies a l'interès de les persones més conscienciades amb l'alimentació saludable.

És per això que, tal com va dir la metgessa alemanya del segle XII Hildegard Von Bingen: "No importa com es prengui, en el pa o amb altres aliments, perquè és bona i fàcil de digerir". L'espelta posseeix un gran poder alimentari i és més ben tolerada pel cos que qualsevol altre gra. Encara que no és apta per a celíacs, perquè conté gluten, el nostre organisme la tolera molt bé gràcies al seu alt percentatge en proteïnes respecte el blat comú.

L'espelta és baixa en greixos i entre la resta dels seus components, figuren vitamines del grup B i E; minerals com ara el magnesi, el manganès, el fòsfor, el ferro, el coure, el zinc, el seleni o el potassi i compostos fitoquímics que fan de l'espelta un cereal d'allò més recomanable per a la nostra salut.

Ets conscient de tots els beneficis que conté?

- Serveix per prevenir problemes cardiovasculars i reduir el colesterol.

- Millora la funció de l'intestí prim.

- Reforça el sistema immunitari.

- Preveu l'asma infantil.

- Ajuda en la regulació de la coagulació sanguínia.

- Pot ajudar en alguns casos de diabetis.

Ara que ja coneixes tota la història i els beneficis de l’espelta, és un bon moment per recomanar-te  la nostra base de pizza d'espelta, un producte molt nostre, ideal per preparar-te les teves pròpies pizzes casolanes cada divendres nit. Amb el seu 5% més de proteïnes respecte el blat comú, fa que amb la seva composició s'aconsegueixi una massa de pizza més lleugera, saborosa i sana... sense deixar de ser totalment cruixent! Què et sembla?

Però això no acaba aquí, a part de recomanar-te la nostra base de pizza d’espelta, et portem una recepta d’allò més bona perquè preparis la teva pizza a casa. Agafa paper i llapis!

Si t’agrada barrejar els sabors clàssics de la pizza, com ara el tomàquet i el formatge, amb ingredients del mar, la recepta de Pizza Marinera és la ideal per a tu. És d’allò més senzilla de preparar. 

Necessites: 

- Base de pizza d’espelta

- Una llauna de ventresca

- Uns quants filets d’anxova

- Llagostins cuits i pelats

- Una bola de mozzarella

- Ceba tendra

- Tàpares

- Oli d’oliva

- Escates de sal

Per començar, només has de tallar la ceba tendra en tires i la mozzarella en rodanxes i col·locar-les per la base de pizza. Seguidament, introdueixes la base al forn durant uns 4 minuts a 220° graus.

Un cop estigui llesta la pizza, afegeix la llauna de ventresca, els llagostins i les tàpares. I quan estigui tot repartit, tires un rajolinet d'oli per tots els ingredients i reparteixes unes quantes escates de sal.

Ja tindries la teva pizza amb base d'espelta Turris llesta! Sents ja la brisa marina? No oblidis mirar la nostra vídeo recepta per no perdre't cap pas!


I fins aquí el nostre article, t’ha entrat gana oi? 

Recorda que pots fer-te amb la teva base de pizza d’espelta a qualsevol obrador de Turris cada dijous, divendres i dissabtes. Fins i tot pots fer la teva comanda online!

Esperem que us hagi agradat el nostre article i que gaudiu d’un divendres de pizza de llepar-se els dits.