Segur que has sentit a parlar sobre el pa de pita, també anomenat pa àrab, pa sirià i pa libanès. Que és deliciós i saludable, ho sabem tots. Però, què me’n dius sobre els seus beneficis nutricionals? Has sentit parlar d’ells, o pel contrari no saps quins són? No et preocupis! A l’article d’avui et portem una recepta deliciosa per tal que puguis gaudir dels beneficis d’aquest aliment.

Aquest pa es consumeix al mediterrani oriental, però, on va aparèixer? És un dels aliments més antics i per explicar el seu origen ens hem de remuntar a l’Orient Mitjà, concretament a Egipte. Fa molts segles, a l’any 2500 aC aproximadament, els egipcis conreaven blat i ordi, i aquests cereals s'usaven per a enfornar pans plans. Els àrabs preparaven constantment aquest pa, ja que necessitaven fornejar-se molt poc temps i amb una pedra calenta del desert, ja era suficient. 

Etimològicament, el nom deriva de la paraula grega moderna πίτα, feta servir per a designar «pastís» o «pa». Com té una forma plana i mal·leable, es pot farcir amb tota mena de menjar. Va arribar a ser la base de l’alimentació per a totes les classes socials. Es preparava amb una mena de blat denominat emmer (Triticum dicoccum) i, de vegades, se li afegia ordi. Al mediterrani també s’utilitza com a plat que actua de suport pel menjar. 

A l'època del modernisme, el pa de pita va arribar al món occidental. Es va convertir en un aliment estrella pels sandvitxos, concretament a Europa i al Nord d’Amèrica. Avui dia, és l'acompanyament ideal de molts menjars del món i s’usa en restaurants de tota mena. Pot anar acompanyat de carn, amanida, embotits, i una llarga llista d’aliments. 

Els beneficis del pa de pita són ideals per mantenir una vida saludable i és un aliment clau per tal de portar una dieta equilibrada. Què t’aporta? Per una banda, moltíssima energia gràcies a la font de proteïna vegetal. El fet de preparar-se amb una quantitat molt baixa de llevat i sense greixos, fa que els processos dietètics siguin molt millors. En cas que estiguis fent dieta, et recomanem consumir-lo per esmorzar, ja que notaràs que perdre pes serà més fàcil. Per altra banda, mitjançant el component del cereal, ajuda amb els processos intestinals. Així, doncs, resulta un aliment molt saludable per persones de major edat o amb problemes digestius. 

Ara que ets tot un expert/a del pa de pita, no podem acomiadar-nos sense explicar-te una recepta per llepar-se els dits. Apunta’t tots els passos i… a cuinar! Avui prepararem la nostra pita fusió amb pollastre i verdures. Què et sembla? 

Els ingredients que es necessiten són:

- 2 pans de pita

- 3 xampinyons

- 1 ceba tendra

- Mig pebrot vermell

- Pit de pollastre

- Soja

- Sal

- Pebre negre

- Pebre vermell

Passos a seguir:

1. Talles els xampinyons, la ceba i el pebrot vermell. Cou-ho a foc fort. 

2. En una altra paella, afegeixes una mica d’oli d’oliva i les tires de pit de pollastre.

3. Alhora, vas cuinant les verdures tallades anteriorment. Afegeix oli d’oliva i la soja. 

4. Quan les verdures estiguin fetes (al teu gust), introdueixes el pollastre, pebre vermell, sal i barreges. Deixa-ho coure 6 minuts més a foc baix.

5. Introdueix dos pans de pita al forn sobre els seus respectius papers de forn. Enforna’ls a 280 graus durant 15 minuts fins que quedin amb un color daurat. 

6. Talla els pans de pita per la punta i introdueix el pollastre i les verdures.

Et deixem aquí la nostra vídeo recepta en cas que et perdis pel camí! 

Fàcil, oi? I boníssim! Aquí tens la nostra recepta Turris de pita fusió amb pollastre i verdures. Sa, fàcil i exquisit. Ja et fa soroll la panxa?