Què són els panadons?

Els panadons són una espècie de cresta gran, una massa de pa farcida amb verdures, com ara espinacs i carbassa.

Són originaris de Lleida i de la Franja de Ponent i es preparen segons la recepta de cada família. Existeixen dades que diuen que el seu origen prové de l’Edat Mitjana, del cultiu del blat, per això es creu que la recepta va sorgir en aquesta època. Tot i ser una elaboració molt típica de Lleida, les zones del sud de Catalunya també realitzen elaboracions semblants amb altres farcits.

La tradició diu que és una recepta que es solia preparar per Setmana Santa, perquè durant aquells dies no es podia menjar carn, i se sol fer una bona quantitat de la recepta perquè durin diversos dies. Però en pots gaudir durant tot l’any!

 

De què es poden farcir els panadons?

S’acostumen a fer amb un farciment salat, però es poden omplir del que més ens agradi.

Tradicionalment, estan fets amb una base de massa de pa i farcits de verdures o fruites, no de carn, ja que en aquesta època de l’any de Quaresma i Setmana Santa no es podien menjar. Per això s’utilitzaven hortalisses i verdures.

Avui en dia, en algunes cases es fan amb espinacs, panses i pinyons (combinació típica catalana), en altres amb carbassa i sucre i, un dels més tradicionals, com dèiem, són els que porten espinacs i carbassa.

Avui en dia, però, podeu farcir els vostres panadons dels ingredients que més us agradin.

 

Els nostres panadons Turris

A Turris podràs trobar un parell d’opcions de panadons, elaborats amb farina de blat i oli, per gaudir del sabor que més t’agradi:

  • Panadó amb samfaina de verdures: deliciós panadó de samfaina amb tomàquet, carbassó, albergínia, pebrot vermell, pebrot verd i ceba. Una saborosa combinació de verdures.
  • Panadó de pollastre i curri: en aquest cas sí, un panadó amb carn. Entre els seus ingredients, porta ceba, carbassó, pollastre i curri. Et sorprendrà el seu sabor!

 

Incloure els panadons a la teva alimentació

Els panadons són una opció saludable que podem incloure en els nostres àpats de dinar, berenar o sopar.

Qui diu que sempre hem de berenar el mateix? Et ve de gust un berenar diferent i saborós?

Si el vols incloure en un àpat principal de dinar o sopar, et proposem algun exemple de menú complet per a que vegis com fer-ho:

Menú 1.             

  • Panadó de verdures
  • Truita a la francesa
  • Macedònia de fruita de temporada

Menú 2.             

  • Amanida variada
  • Panadó de pollastre i curri
  •  Iogurt natural

Encara no has tastat els nostres panadons?