A hores d'ara ja hauries de saber què és la massa mare, però, en tot cas, et fem un petit recordatori tal com ja vam explicar en el nostre article "Els secrets de la massa mare": La massa mare és un cultiu simbiòtic dels llevats presents de manera natural en aliments, com els cereals. Aquesta massa mare, que pot ser sòlida o líquida és, per tant, una massa que ha fermentat durant moltes hores i molt lentament, juntament amb la farina, la sal, l'aigua i el llevat (opcional).

Després de conèixer el seu significat, sabries dir-nos quin és el seu origen? T'ho expliquem a l'article d'avui!

Es creu que els egipcis, 2.000 anys abans de Crist, van descobrir per error la massa mare, creant una fermentació de farina i aigua. Anys després, un cop millorada la tècnica i afegint una mica de sal, es va utilitzar per elaborar pa.

Els egipcis són els impulsors del pa gràcies a la seva excel·lent ubicació, ja que eren habitants de terres molt fèrtils. Fins i tot, en el museu del Louvre a París, es poden observar estàtues egípcies de moliners i forners així com el fresc de Ramsés II on es pot observar la tècnica que feien servir els egipcis per amassar la massa mare: aixafant-la amb els peus. Un fet d’allò més curiós!

Però va ser anys després, quan una altra cultura li va agafar el relleu als egipcis i va continuar amb l'ofici del pa; desenvolupant i millorant la massa mare. Estem parlant dels grecs. Van ser una civilització que va assimilar progressivament l'ofici i el va anar perfeccionant de mica en mica. Els egipcis van descobrir l'origen del pa, però va ser Grècia qui va adquirir la gran importància en la gastronomia i es va posicionar com a eix principal de l'alimentació a l'Occident.

Sí, l'origen de la massa mare es remunta molts i molts anys enrere i encara, avui dia, la continuem perfeccionant. Des de Turris, treballem una massa mare que fa que el pa sigui molt més digerible, ja que la fermentació produeix una predigestió del midó present en els cereals.

Sabies que a Turris ensenyem a fer massa mare? Sí, fem tallers solidaris on ensenyem a fer diverses postres, pa i, entre ells, massa mare. Aprens amb en Xavier Barriga a la vegada que ajudes algú que ho necessita.

No dubtis en apuntar-te al següent enllaç: tallers Turris