El Nadal és una època dolça, i no només en sentit figurat. Per tradició, durant les festes nadalenques podem gaudir de múltiples productes dolços propis del Nadal. A més, cada producte sol estar molt arrelat a un territori concret. Per sort, avui en dia és possible gaudir de moltes d’aquestes delícies visquem on visquem. Avui volem presentar-vos l’Stollen. És el pa de Nadal tradicional a Alemanya, i que aquest any trobareu disponible a les botigues Turris amb la recepta més clàssica. Descobrim-lo!

 

L’origen alemany de l’Stollen

Originari d’Alemanya, les primeres referències documentades d’aquest dolç nadalenc es remunten a 1329, a la zona de Saxònia.  Hi ha diverses versions sobre l’origen exacte del primer Stollen. Tot i això, els experts estan d’acord en que és a la ciutat de Dresdner on l’Stollen es va popularitzar i extendre arreu del país. Els artesans van refinar la recepta, que ha perdurat fins avui. De fet, actualment existeix la Denominació d’Origen Protegida pels “Dresdner Stollen”. Només poden portar aquest nom aquells que han estat elaborats en obradors de la ciutat.

 

Com a bressol de l’Stollen, a Dresdner se celebra també un festival en honor d’aquest dolç. El Dresdner Stollenfest és un cita obligada pels amants de l’Stollen. Inclou una desfilada amb els pastissers i forners de la ciutat, degustacions, un concurs… Però el moment àlgid és l’arribada d’un Stollen Gegant en un carruatge tirat per cavalls. Posteriorment es talla per a la venta i degustació. Al 2018 el festival celebra els seus 25 anys, existeix millor data per tastar aquest dolç?

 

Un dolç nadalenc inspirat en el naixement de Jesús

 

A l’Stollen també se l’anomena Christenstollen, en referència a Crist. Es creu que la forma ovalada i l’acabat amb sucre de llustre, que li dóna un aspecte blanc, evoca la forma d’un bebè embolcallat en una manteta: en Nen Jesús. A Alemanya, l’Stollen no falta a les taules del Nadal, i per sort, aquest any tampoc a les nostres!

 

Stollen tradicional: ingredients clàssics

Es tracta d’un pa dolç, de massa consistent, elaborada amb farina, mantega, llevat i llet. La massa s’enriqueix amb panses, pells de cítrics, ametlles i espècies, que li donen el seu sabor inconfusible. Se li dóna una forma ovalada, i un cop cuit, es decora amb sucre llustre per un acabat encara més llaminer.

 

Però no sempre va ser així! De fet, als inicis l’Stollen era molt més auster. Estava fet amb aigua, civada i oli vegetal. I és que l’Advent, el període anterior al dia de Nadal, antigament era temps de dejuni. Això feia que no estigués permès afegir ingredients més saborosos, com ara la mantega. Actualment, hi ha molts tipus d’Stollen diferents: de massapà, d’ametlles, nous, amb llavors…  Però el rei continua sent l’Stollen original.

 

L’Stollen arriba a Turris!

Durant aquest Nadal, trobareu aquest magnífic pa dolç nadalenc a les botigues Turris. L’Stollen Turris conserva el sabor tradicional d’una massa dolça feta amb temps i cura. Les panses, la taronja confitada i les ametlles aporten calidesa, intensitat i dolçor. No perdis l’oportunitat de tastar-lo! És una forma diferent d’afegir un toc llaminer als àpats de Nadal.