Què és?

El panettone (panetton) és un dolç tradicional de la gastronomia italiana en forma de cúpula. Es tracta d’una massa tipus brioix molt lleugera, tova i saborosa, resultat de la combinació de farina, llevat, ous, mantega, sucre, panses i fruita confitada.

Als anys cinquanta, els empresaris van començar a regalar-lo als seus clients com a obsequi, i des d’aleshores s’ha anat fent cada vegada més popular i ha anat obrint fronteres, fins a convertir-se en un producte típic de les festes de Nadal conegut arreu del món.

Explica la llegenda…

Sovint ens passa que, quan volem parlar de l’origen d’un plat característic d’una cultura o d’unes postres ens trobem amb un munt de llegendes i contes al respecte. Amb el Panettone ens passa exactament el mateix. Des de fa molts anys, per explicar l’origen del Panettone s’han utilitzat diferents llegendes, dues de les quals te les expliquem a continuació.

Segons la primera llegenda, l’origen del panettone es centra al voltant de l’any 1490, quan un jove aristòcrata anomenat Ughetto Atellani de Futi s’enamorà de la filla d’un pastisser milanès i, amb la finalitat de demostrar-li el seu amor, no enginyà res millor que fer-se passar per aprenent de pastisser i inventar un pa ensucrat amb fruita confitada i aroma de llimona i taronja. L’èxit del pa dolç va ser tal que, els milanesos varen començar a acudir en massa a la pastisseria a demanar  “Pane di Toni”, d’aquí el nom actual de “panettone”.

Una segona llegenda defensa que el naixement del panettone es remunta a la cort de Ludovico el Moro, senyor de Milà des de 1494 a 1500. Com cada any, el compte celebrava un meravellós i luxós sopar a la Cort Milanesa, ple de plats copiosos i deliciosos. Tot el sopar agradava a tots els convidats, tot semblava sortir perfecte, fins que al moment de treure del forn les esperades postres, el cuiner s’adonà que s’havien cremat. Afortunadament, el noi encarregat de rentar els plats, que tenia en ment utilitzar les sobres dels ingredients per preparar un pa dolç i emportar-se’l a casa per celebrar el Nadal amb la seva família, li proposà al cuiner utilitzar el seu panet de massa mare i barrejar-ho amb farina, ous, sucre, panses de raïm i fruita confitada. Desprès d’amassar-ho varies vegades i enfornar-ho, va obtenir una massa similar a un pa de pessic molt suau i dolç. Va ser tot un èxit! Al duc li va agradar tant que es va dirigir al cuiner en persona per preguntar-li el nom de les postres i la persona que l’havia preparat.  El jove confessà que encara no havia pensat cap nom, així que el senyor Ludovico decidí denominar-les “Pane di Toni”, nom que ha anat evolucionant fins a “panettone”.

A més a més dels ingredients bàsics comentats anteriorment, avui en dia podem gaudir de panettones de totes les mides i sabors imaginables i deliciosos. Aquest Nadal, no ho dubtis i apropa’t a les nostres botigues Turris, trobaràs el Panettone de fruita, amb el sabor de sempre que tant t’agrada, i el Panettone de xocolata, que de ben segur et sorprendrà. Podràs compartir aquestes llegendes amb els petits i els grans de la casa!