Què són les verdures i hortalisses de temporada?

Avui en dia, és fàcil arribar als mercats i supermercats i trobar una oferta molt àmplia de productes vegetals durant tot l’any. No obstant això, les verdures, les hortalisses i la fruita, entre d’altres, són productes que consumits en el seu millor moment presenten unes millors característiques organolèptiques (sabor, aroma, textura…) i nutricionals.

5 verdures i hortalisses de tardor

  • Albergínia: L’albergínia és el fruit de l’alberginiera. Es tracta d’un fruit carnós de formes i colors molt variats i que durant els mesos d’octubre a abril es troba en el seu millor moment de consum. Malgrat que es tracta d’una hortalissa originària de l’Índia, a Europa va ser introduïda pels àrabs a través de la Península Ibèrica. A dia d’avui, està present a la gastronomia de moltes zones del planeta amb elaboracions molt diverses. Gràcies als seus atributs, es pot preparar de diferents maneres: farcida, al forn, gratinada amb beixamel, i, molt característic de la nostra terra, com a farcit d’alguna coca de recapte o en una bona escalivada!
  • Carbassa: La carbassa és una de les verdures més característiques d’aquests mesos de tardor per la seva relació amb la festivitat de Halloween. A diferència de la carbassa d’estiu, que té la pell clara i fina, la carbassa dels mesos de tardor és més seca i de pell més gruixuda. Pel que fa a la seva composició nutricional, destaca el seu contingut en beta-carotens, uns nutrients que el nostre organisme converteix en vitamina A, necessària pel bon manteniment de la pell, de la visió i del sistema immunitari.
  • Coliflor: La coliflor és una verdura procedent d’Orient Pròxim, introduïda a Europa des de Turquia i característica dels mesos compresos entre novembre i abril. Pel que fa al contingut en minerals i vitamines, destaca el contingut en potassi, un mineral necessari pel correcte funcionament dels músculs i del sistema nerviós, i en vitamina B9, una vitamina molt important durant l’embaràs. Tot i l’olor que desprèn al ser cuinada, és un aliment molt versàtil i de gran utilitat culinària que podem consumir cru, cuit, en forma de crema de verdures, com a guarnició, etc.
  • Carxofa: La carxofa és una verdura característica dels mesos de novembre a abril que, tot i que a dia d’avui es cultiva a nombrosos països de clima temperat, és originària del Mediterrani occidental. Nutricionalment, és una font de potassi i de fòsfor, un mineral que participa en el manteniment dels nostres ossos. A més a més, també aporta fibra a la dieta, que és important pel bon trànsit intestinal. A la cuina és una opció molt polivalent i gustosa, que es pot preparar, per exemple, cuita, guisada o fregida.
  • Bròquil: Originari d’Itàlia, el bròquil destaca pel seu contingut en potassi, vitamina C i vitamina B9. Com la majoria de verdures, accepta preparacions diverses: cuit, guisat, cru, com a guarnició de plats de carn o peix… Durant els mesos de novembre a abril es troba en el seu millor moment de recol·lecció, de manera que si volem gaudir al màxim del seu sabor i de les seves característiques hem d’aprofitar la temporada!

Aprofita per gaudir de les propietats i del millor sabor de les verdures i hortalisses de temporada. Introduir-les a la teva alimentació és una forma ideal d’aportar fibra, vitamines i minerals! Aquesta tardor a les botigues Turris trobaràs la Coca d’albergínia brasejada, ceba, bolets i formatge parmesà. Tasta-la i afegeix un valor extra al teu menú!