Què entenem per activitat física?

L’activitat física fa referència a qualsevol moviment corporal realitzat pels nostres músculs, i que com a resultat produeix una despesa energètica. Per tant, l’activitat física va molt més enllà de l’exercici físic, un terme més específic que té a veure amb una sessió estructurada, planejada i repetitiva que es fa per mantenir la forma física. Segons el nivell d’esforç, l’activitat física es considera lleu (passejar, netejar…), moderada (ballar, anar amb bicicleta, passejar a un ritme lleuger…), o intensa (córrer, saltar a la corda, arts marcials, practicar esports d’equip com el futbol, nedar…).

 

7 propostes per augmentar l’activitat física

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana realitzar activitat física a totes les edats, sempre que el professional sanitari no indiqui el contrari. Als adults sans, la recomanació passa per realitzar un total de  2,5 hores d’activitat física moderada cada setmana o bé,  1,25 hores d’activitat física intensa. Com fer-ho? Aprofitant el bon temps, pots combinar petits canvis en la teva rutina amb activitats a l’aire lliure. Et proposem algunes idees:

 

Posa’t en forma amb les teves activitats quotidianes

Durant la setmana, aprofita per fer els teus desplaçaments diaris a peu o en bicicleta. A casa i a la feina, canvia l’ascensor per les escales. Veuràs que de seguida t’acostumes i puges més ràpidament!

 

Aprofita els dies de platja

A més de nedar, aprofita per fer esports de platja: pales, voleibol, o fins i tot, al capvespre, fer volar un estel. Una opció per treballar la força de les cames és caminar amb l’aigua a l’alçada dels genolls: l’aigua ofereix una resistència que augmenta la força que has de fer per avançar.

 

Llença’t a la piscina 

Si tens la sort de disposar de piscina, reserva 20 minuts per nedar a un ritme que et sigui còmode entre remullada i remullada. Nedant exercites tot el cos, sense carregar massa les teves articulacions!

 

Sessions d’exercici al gimnàs

Una opció clàssica per tot l’any és fer un parell de sessions d’exercici setmanals al teu gimnàs. Hi ha opcions per a tots els gustos, ja sigui activitats en grup que inclouen música, ioga o exercitar-se a la sala amb un instructor. Triïs la que triïs, recorda que estirar abans i després de l’activitat, els teus músculs t’ho agrairan!

 

En companyia, sempre és millor 

Prova de compartir els teus moments d’activitat física amb els teus amics, companys o familiars, podeu quedar per descobrir nous racons de la teva localitat, fer excursions en les hores de menys sol o, fins i tot, si us agrada el mateix esport, aprofitar per practicar-lo plegats.

 

Nits diferents 

Durant la nit també és un bon moment per moure’s, ja que la calor no és tan intensa. A moltes localitats s’organitzen grups de patinadors o ciclistes que fan rutes nocturnes. Una manera divertida de fer activitat física i fer noves amistats!

 

Gaudeix de les vacances sent actiu

Durant l’estiu, si tens nens, pots preparar una gimcana que inclogui jocs i proves físiques adaptades a l’edat dels participants. Això sí, planifica-la al final de la tarda, quan el sol està més baix, per evitar l’exposició al sol intens de primera hora de la tarda.

Ara que ja arriba l’estiu podem aprofitar el bon temps per fer més activitats a l’aire lliure. Aprofita el bon temps per activar el teu cos!