Ja és aquí el Nadal del 2020! Un any peculiar, però que, si més no, com tots, mereix una cloenda memorable. 

Els aparadors de Turris llueixen aquests dies decorats amb il·lustracions úniques, fetes a mà , i amb una finalitat concreta: retornar als carrers la calidesa típica d’aquestes dates. 

Els carrers de Barcelona es van omplint de gent, de totes les edats i amb circumstàncies ben diverses.  Les mesures de prevenció de la COVID-19 respecte a l’aforament als establiments han fet que, en hores puntuals del dia, visquem un fenomen ja ben conegut: les cues al carrer. Pels clients i clientes que espereu cada dia a la porta, tot decidint què endur-vos per postres o bé quin pa us ve més de gust, segurament serà una encisadora novetat.

El projecte artístic d’enguany neix amb la intenció d’acompanyar als nostres clients mentre fan cua, però no només això, el que pretén aconseguir va molt més enllà. 

L'artista visual que lidera el projecte dels aparadors, la Júlia Mata Riera, té com a fita “transmetre la calidesa d’aquest moment de trobada i representar el què, per a molts, és més important del Nadal: una festivitat per compartir i celebrar la vida amb les persones estimades”. És gràcies a ella que tenim els aparadors tan bonics, i ens ha explicat algunes claus de la seva feina: l’art visual. 

La persona rere les il·lustracions 

Rere les il·lustracions dels nostres aparadors, ara mateix, físicament hi ha l’obrador, però no ens referim a això. 

Rere tota peça artística, hi ha l’esperit de qui l’ha creat, i aquest es completarà generant sensacions ben diverses al seu públic. Fent-los somriure, gaudir, i també somniar i recordar moments viscuts. 

La Júlia, artista visual encarregada dels aparadors de Turris, ens regala un bocí del seu temps, per explicar-nos els senders que ha de recórrer fins obtenir el resultat ideal.  

Per crear els aparadors de Turris es té en compte el missatge que es vol comunicar i els productes de l’establiment, i es crea una intenció i un sentiment a transmetre al client. A més, cada objecte o element decoratiu es treballa a mà, de la mateixa manera que cada producte Turris és un producte artesanal.

La particularitat de l’art als obradors 

El pa és un producte natural i d’elaboració artesanal. Se’n fa un ús generalitzat entre la població, on hi conflueixen múltiples aspectes culturals. És per això que un obrador artesanal és un lloc òptim per a compartir-hi art. 

‘A mi m’afavoreix a l’hora de conceptualitzar i relacionar idees’, ens assegura la Júlia, i afegeix: ‘El pa és també un producte del dia a dia. Anar a comprar el pa és un acte que moltes persones han integrat en la seva vida quotidiana. En aquest sentit, m’agrada oferir-los un espai acollidor i ple de sorpreses.’ 

 

Com va sorgir la idea els aparadors d’aquest Nadal? 

És evident que aquest any viurem un Nadal especialment sensible, perquè ja vivim una realitat que ho és. Els artistes insisteixen en la importància de preservar la cultura, d’utilitzar-la i explotar-la per millorar l’estat d’ànim de les persones: “En veure les cues de gent separada i el temps que fa que no ens podem trobar i compartir, vaig pensar que seria bonic recordar els moments de contacte, la tendresa i l’alegria de celebrar i compartir-nos.” 

Malgrat tot, aquest any el Nadal s’haurà de celebrar des de casa, i haurà de ser en grups reduïts. És per això que a Turris, com molt bé deia la Júlia, hem volgut posar el nostre granet de sorra i fer respirar l’esperit nadalenc, la familiaritat i la calidesa, als nostres obradors. 

La historia i el per què dels personatges 

Hi trobareu nens, adults, desitjos, abraçades... “Hi ha un diàleg subtil de mirades entre les diverses persones de diferents generacions. Pretenc representar la solidaritat i la germanor entre les persones”, i sobretot un petit homenatge als grups més vulnerables: els infants i la gent gran.

Als aparadors hi ha reflectits des d’infants fins a estampes familiars, totes elles amb gran capacitat de transportar-nos a moments viscuts, i sensacions ben diverses segons la realitat de cadascú. 

Segur que, els aparadors d’enguany, no passen desapercebuts. T’animem a acostar-t’hi, a l’obrador Turris del teu barri, però també als demés, descobrint el fil que lliga cada creació i cada aparador, en un mateix concepte. 

La Júlia ens ha apropat al procés creatiu que hi ha darrera de qualsevol projecte artístic, molt més complex que només ‘dibuixar’ o ‘dissenyar’, i estem enormement agraïts i agraïdes. Desitgem que us transmetin les mateixes bones sensacions que a nosaltres quan cada matí elaborem els nostres productes. Art visual als aparadors per enlluernar els carrers amb imatges agradables, sensibles i reconfortants; acompanyant als clients i clientes, i a totes les persones que s’acostin a fer-los-hi una ullada En un any en el que, potser més que mai, cal revifar l’esperit nadalenc d’aquells qui encara no l’hagin trobat, i reforçar la il·lusió dels qui viuen aquests dies amb tota l’ànima.