El Nadal és l'ocasió perfecta per reunir-se amb amics i familiars. Enguany, després de dos anys en què no hem pogut viure’l del tot, podrem recuperar la seva essència: un dia en el que tots ens trobem asseguts al voltant de la taula explicant històries, cantant nadales, obsequiant regals i creant nous records. És una festa tan especial que cada lloc té les seves pròpies tradicions respecte al menjar i avui te les volem explicar.

Comencem doncs amb el dolç estrella del Nadal: el torró. Aquest producte ja existia a l'època grega, ja que es preparava una pasta amb fruites seques i mel, la qual els servia als esportistes com a producte energètic. Malgrat tot, existeixen diferents versions sobre l'origen del torró. Unes afirmen que el torró va sorgir després d'un concurs proposat pels àrabs que pretenia trobar un aliment nutritiu que es conservés en bones condicions durant força temps i que fos transportat fàcilment pels seus exèrcits.

Altres, afirmen que el torró va sorgir gràcies a l'elaboració d'un artesà de Barcelona, de cognom Turró, que va preparar un aliment fet amb diferents matèries primeres convertint-se en un recurs indispensable en èpoques d'escassetat i fam. Recentment, s'han constatat dades històriques que asseguren que el torró ja existia a l'actual Xixona en el segle XVI essent els àrabs els qui van introduir aquest dolç. El seu origen és incert, però el que sí et podem garantir és que els torrons de Turris, no et fallaran mai.

Si vols conèixer l’origen del Panettone, el dolç nadalenc típic d’Itàlia, et recomanem que llegeixis el nostre article “Tot sobre l’origen del panettone!”.

I ara, tornem a Espanya per parlar dels polvorons. Aquests petits dolços provenen de la zona de l'Estepa, on era habitual utilitzar llard de porc en rebosteria gràcies a l'abundància d'alzines en els boscos, hàbitat en el qual es criava aquest animal. Va ser en el segle XIX quan Filomena Micaela Ruiz, coneguda com “La Colchona”, va decidir vendre les seves mantegades en les diferents poblacions per les quals el seu marit treballava com a transportista. Per a això, la dona es va dedicar a elaborar una mantegada que s'assequés al final de l'elaboració amb la finalitat que aquesta es conservés en millor estat i arribés fresca a la seva destinació amb la característica textura dels polvorons actuals. Així, el seu producte va arribar a aconseguir una gran clientela en les diferents poblacions andaluses.

Sí, hi ha tantes maneres de celebrar el Nadal com històries dels productes en el món, però totes elles tenen una cosa en comú: la unió de les persones. Aquest any, tornarem a abraçar-nos i a conviure els uns amb els altres com ho solíem fer abans i gaudirem dels dolços de Turris, com la trena de Nadal, l’arbret, els torrons, els polvorons, el pa de Nadal, el famós Panettone i el Tortell de Reis.

Junts a taula. Família, amics & Turris.