Per a moltes persones, seguir una alimentació saludable els pot semblar sinònim de sacrifici: renunciar als aperitius, eliminar aliments de la dieta, reduir carbohidrats i greixos... fins i tot abandonar les postres! Però, hi ha maneres de poder menjar tot allò que t’agrada si habitualment segueixes una dieta equilibrada i variada. Al nostre país tenim la Dieta Mediterrània, una dieta saludable per excel·lència, exemple de pla alimentari òptim i cardioprotector.

La fruita seca és un grup d’aliments molt important de la nostra cultura alimentària. Lluny de la idea que s’han d’evitar pel seu elevat valor calòric, el seu consum és molt recomanable. A més a més, aporten gran quantitat de nutrients i beneficis per la salut de l’organisme. Te’n donem més detalls!

Beneficis nutricionals de les nous

Les nous contenen una veritable mina de substàncies essencials i beneficioses per al nostre organisme. Són riques en greixos saludables, antioxidants, proteïnes i vitamines del grup B (B6 i B9 o àcid fòlic), importants pel bon estat de la pell i els teixits. Tenen un alt contingut en calci, potassi, magnesi, fòsfor, entre altres minerals en menor quantitat com el zinc. Un altre nutrient desitjable que contenen és la fibra soluble, que afavoreix el trànsit intestinal.

Però el benefici més rellevant de tots ells, és l’alt contingut en greixos poliinsaturats, com l’omega 3. Aquest nutrient és molt capritxós, ja que només podem obtenir-lo del peix blau i algunes llavors. És imprescindible pel bon funcionament del cervell, el sistema nerviós i la salut del cor.

Efecte cardioprotector de les nous

En nombrosos estudis científics s’ha trobat que les persones amb un alt consum de nous són les que tenen taxes més baixes de malaltia coronària i mostren menor risc de patir accidents cardiovasculars. Diversos assajos clínics han relacionat el consum de nous amb un millor perfil lipídic, nivells més baixos de pressió arterial i colesterol, i per tant, menor risc de patir ateroesclerosis.

Aliades per al control del pes

El seu poder saciant farà que, si les inclous entre hores, arribis al sopar sense temptacions de picotejar la nevera. Portar unes quantes nous a sobre, un grapat d’uns 20-30g, et regularà la gana per tal que no sigui un suplici esperar als àpats principals.

Nutrients difícils de trobar, al palmell de la mà

Els nutrients essencials són aquells que l’organisme necessita, però no és capaç de sintetitzar-los per si sol. És a dir, els nutrients essencials només es poden obtenir de la dieta, i és per això que és tan important dur una alimentació saludable i variada.

Els ‘greixos bons’

L’omega 3 és un greix insaturat present en pocs aliments i clau per al bon funcionament del cervell i del sistema nerviós. També són importants per a l’equilibri lipídic al nostre cos, que es troba constantment buscant el balanç adequat entre omega 3 i omega 6. El segon -l’omega 6- es troba en pràcticament tota la fruita seca i no acostuma a haver-hi dèficit, però l’omega 3 només hi és a les nous! O menges 3-4 racions de peix a la setmana o ja fas tard a incloure les nous als teus plats i entre hores!

Idees d’aliments i receptes on incloure nous

La fruita seca ja es troba present en tota mena de receptes: des d’amanides, fins a pizzes i pans, passant per cremes de verdures, i fins i tot estofats de carn. Afegir-les a les teves receptes quotidianes enriquirà nutricionalment els teus àpats. És ben fàcil!

Incorpora-les dins de les teves cremes i amanides

El contingut en aigua de les cremes i les amanides les fa molt recomanables per tornar-se les reines del teu menú setmanal. Però si afegeixes unes nous en plats poc calòrics, els fa més apetitosos. I trobar de tant en tant unes nous cruixents entre l’enciam i el tomàquet t’encantarà!

En iogurts o smoothies refrescants

És ben sabut que en un iogurt pot incloure's gran varietat d’aliments! Aquell dia que no saps què esmorzar o berenar... el veus a la nevera i s’il·lumina la bombeta: un iogurt amb nous i uns trossets de fruita! És una meravella per a prendre entre hores. I per si encara no t’has atrevit a provar de fer el teu propi batut refrescant, amb un parell de fruites, un iogurt, i uns glaçons de gel picat, tens un smoothie fantàstic! Enriqueix-lo amb unes nous i dóna-li un toc original i nutritiu!

En pans i torrades

Una molt bona idea per augmentar la ingesta de nous i tots els seus valuosos nutrients és comprant pans que les continguin. El pa el tenim cada dos per tres per la taula, i als esmorzars i berenars; en fem un ús força comú. De la mateixa manera que és millor menjar pans integrals i amb cereals pel seu major poder saciant i nutritiu, la fruita seca i les llavors també són preferibles. T’animem a tastar aquest pa de Turris: xusco de nous. El seu sabor i textura no et deixarà indiferent!