El pa ha esdevingut un aliment gairebé imprescindible a la nostra alimentació des de l'antiguitat. A Turris, com a especialistes del pa, t'expliquem per què el pa és saludable. Estem d'acord que aquest és un aliment molt valuós nutricionalment, així que si t'interessa saber més sobre el pa, aquest article és per a tu.


Per què el pa és saludable i quins valors nutricionals té?
En general, el pa és saludable i en molts casos no conté greixos, posseeix poques calories i conté molts nutrients. Pel que fa als beneficis nutricionals, el pa compta amb els següents:

  • El pa aporta hidrats de carboni d’absorció lenta (aproximadament el 58%). Aquests carbohidrats fan que el nostre organisme trigui més temps a descompondre'ls i, per tant, desprengui a poc a poc les molècules de sucre per absorbir la seva energia. Això fa que siguin molt convenients per a la nostra salut, ja que els nivells de sucre de la nostra sang es mantenen estables durant més temps. Per a una dieta equilibrada, és fonamental l'hidrat de carboni com a font de calories.
  • Proveeix energia i no greix.
  • I no només energia, sinó que també és una font de proteïnes. Per descomptat que no ofereix tota la proteïna que necessitem cada dia, però es complementa amb la proteïna de la carn, el peix, entre d'altres.
  • El consum de 100 grams de pa proporciona el 32% de la proteïna vegetal que necessitem diàriament.
  • El pa brinda elements com ferro, zinc, magnesi, potassi, niacina i vitamines del grup B1, B2 i B6.



La fibra vegetal
Els nutricionistes recomanen la fibra vegetal, la qual és present al pa integral, ja que és un element molt saludable i indispensable per ajudar a regular el trànsit intestinal (prevenint el restrenyiment). A més, contraataca les conseqüències del consum excessiu de greix, especialment de greixos saturats i greixos trans.

Els pans integrals conserven tota la fibra, vitamines, minerals, antioxidants i fito nutrients gràcies al fet que, durant el procés d'elaboració, conserva tots els elements del gra del cereal i amb ells tots els seus beneficis nutricionals.

El pa engreixa?
El pa no hauria d'engreixar i de fet s'inclou en les dietes equilibrades, sempre que sigui pa artesanal, ja que no conté conservants i està elaborat amb ferments naturals i farina de qualitat.

És un error pensar que només el pa produeix el sobrepès, ja que és l'excés del consum més l'agregat d'altres aliments (que aporten molts greixos) allò que poden generar aquest efecte. Passa el mateix amb altres aliments que aporten els nutrients similars al pa, com la pasta i les patates.

Per tant, és recomanable afegir el pa a la nostra dieta alimentària, ja que no engreixa si se'n realitza un bon consum, i aporta molts nutrients beneficiosos per a la nostra salut.


Fer les paus amb el pa!
Des de Turris t'expliquem que no cal perdre's el plaer de menjar pa, el qual pot estar acompanyat de xocolata, fruita seca, llavors, i molt més. Us proposem fer les paus amb el pa! Només necessitem menjar conscientment i en bona part, sense perdre'ns els nutrients que el pa ens pot oferir.

Als nostres obradors de Turris treballem dia a dia per produir el pa de la millor qualitat i sabor possibles. Oferim productes elaborats amb massa mare i mitjançant un procés de fermentació llarga que fa que el pa tingui més sabor i millor textura, sigui més nutritiu i digestiu, disminueixi la seva càrrega glucèmica i es conservi en millor estat.



Font de bloc: llibre de Xavier Barriga: "PA". pp. 32-33