Tradició de la Nit de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, es celebra durant la nit entre el 23 i el 24 de juny, una celebració arrelada, sobretot, a la zona de parla catalana. No és gens clar l’origen: hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme, una mena de reviviscència de les festes del solstici d’estiu i, per altra banda, altres li veuen un origen burleta, en el fet de que és la nit més distant a la de Nadal i, per tant, hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.

Del que no hi ha dubte és que és una festa plena d’elements i costums simbòlics: el foc, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els guarniments.

 

El foc

Les celebracions de Sant Joan tenen el foc com a element característic i, per això, és molt comú fer una foguera. Segons la tradició de cada localitat, se’n fan moltes de diferents alhora o només una gran foguera en una plaça o carrer en concret. La tradició diu que a la foguera de Sant Joan hi hem de posar objectes de fusta que ja no ens serveixen i que hem anat acumulant durant tot l’any. Com ens diu el refrany: “Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l’any”.

La festa que es fa al voltant dels focs pot ser de diferents maneres: sopars populars, pirotècnia, orquestres i grups musicals, etc.

 

La pirotècnia

A més del foc tradicional, en moltes celebracions de Sant Joan també hi té un lloc destacat la pirotècnia per la seva lluminositat.

Si us agrada llançar petards, no oblideu escollir aquells que siguin més adequats segons l’edat dels nens que hi hagi a la família i segons la zona a on els anem a llançar i, sobretot, extremar les precaucions i la cura en la seva manipulació.

 

La gastronomia

A la vora d’una foguera, el sopar de Sant Joan s’acostuma a acompanyar amb cava i la tradicional coca de Sant Joan, de recapte o de llardons. La més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se’n fa de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres varietats, com amb crema, nata o xocolata.

La tradició ens dius que la coca de Sant Joan es deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: era un dolç de forma rodona, una reminiscència clara del culte al sol per la seva forma. Avui dia són més aviat allargades, el doble de llarga que d’ampla.

 

Menú de sopar de Sant Joan i Coca de Sant Joan Turris

Per fer un menú equilibrat i saludable durant aquesta celebració, no oblidis introduir verdura i altres ingredients saludables. Per exemple, una coca d’escalivada Turris o una coca de carbassó i formatge. I, per postres, no oblidis la coca!

A partir del 16 de juny, a les botigues Turris trobaràs les nostres coques de fruita, crema, pinyons, entre d’altres, elaborades amb farina de blat, sucre, ous, mantega i altres ingredients de primera qualitat, ideals per gaudir de la revetlla de Sant Joan.

 

Idees per viure una revetlla especial

Et proposem tres idees diferents per aquesta revetlla:

  • A la ciutat: si vols organitzar un pla amb la família i els petits de la casa, informa’t en quines places, carrers o barris es fa l’encesa de fogueres i gaudeix dels sopars populars que s’organitzen! Una bona idea per conèixer millor els veïns i la ciutat, segur que descobriràs racons que no coneixies. Si prefereixes fer alguna cosa més tranquil·la i romàntica, què et sembla sopar en una terrassa o balcó mentre gaudiu de l’espectacle dels focs artificials de fons?
  • A la platja: les festes de Sant Joan a la costa cada vegada són més populars. Hi acostuma a haver ball, música i molta gresca fins a la matinada. Podem aprofitar per passar-hi el cap de setmana, i començar a gaudir de les hores més llargues de sol.
  • A la muntanya: si us agrada més la muntanya, també pot ser un bon lloc per passar una festivitat de Sant Joan diferent, a l’aire lliure i més fresqueta. Què et sembla si aprofiteu per fer un pícnic a l’aire lliure o aneu a un càmping?

Gaudeix d’una revetlla de Sant Joan especial com tu vulguis!