Segurament ja has sentit parlar dels diferents tipus de farines que es fan servir per fer pa, però, saps quines són les característiques que els diferencien? L'elecció de la farina adequada és un dels factors més importants per aconseguir un pa perfecte. Cada tipus de farina té els seus propis atributs i propietats, cosa que afecta tant la textura com el sabor del pa.

Des de Turris et presentem les farines més comunes, les seves diferències i els seus beneficis, i les millors pràctiques per al seu ús a la cuina. Si ets un forner experimentat o simplement un entusiasta de la cuina, segur que trobaràs alguna cosa interessant en aquest article!



Farina de blat blanc

La farina de blat blanc és la farina més comuna i s'utilitza en cuina i en rebosteria.


Com s'obté aquesta farina?
S'assoleix movent els grans de blat madurs, eliminant la major part de la closca i l'ha salvat, el què resulta en una farina més refinada i de color més clar en comparació amb altres tipus de farina, com la farina de blat integral.

Per a què s'utilitza?
La farina de blat blanc s'utilitza en diferents tipus d'aliments: des de pans, pastissos, galetes i pastes, fins a salses i per espessir sopes i guisats. També s'usa com a ingredient comú en productes processats, com cereals, snacks i barretes energètiques.

Quins beneficis té el pa amb farina de blat blanc?
El pa blanc aporta energia al nostre cos i ofereix 3,5 grams de fibra vegetal per cada 100 grams de pa. Aquest pa també ens proporciona vitamines B1, B2 i B6, hidrats de carboni, proteïnes i greixos.


Farina de blat integral


En què es diferencia de la farina de blat blanc?
La farina de blat integral és més nutritiva que la farina de blat blanc, ja que conté més fibra, vitamines, minerals i antioxidants. A diferència de la farina de blat blanc, la qual ha estat sotmesa a un procés de cernit per eliminar el germen i el salvat del blat, la farina de blat integral conserva tot el gra de blat, inclòs el germen, l'endosperma i el salvat.

Per a què s'utilitza?
A causa del seu major contingut de fibra i nutrients, la farina de blat integral és perfecta per fer pans integrals més densos i rústics. És més difícil de treballar que la farina de blat blanc, ja que la fibra i el salvat poden dificultar la formació de la xarxa de gluten necessària perquè la massa fermenti correctament.

Quins beneficis té el pa amb farina integral de blat?
No obstant això, amb la tècnica i la pràctica adequades, es poden aconseguir excel·lents resultats amb la farina de blat integral. D'altra banda, és una perfecta opció per a persones que busquen una alternativa més nutritiva a la farina de blat blanc i volen incorporar més fibra i nutrients a la seva dieta.


Farina de sègol integral

Com es fa aquesta farina?
La farina de sègol integral es produeix a partir de grans de sègol, conté tot el gra de sègol, incloent-hi el germen, l'endosperma i el segó, el que la fa més nutritiva que la farina de sègol refinada.

Quines en són les característiques principals?
El pa elaborat amb farina de sègol integral és conegut pel seu sabor fort i distintiu, així com la textura densa i humida. A causa del seu menor contingut de gluten en comparació amb la farina de blat, la massa elaborada amb la farina de sègol integral és més difícil de treballar. Però moltes persones prefereixen la textura i el sabor únic que ofereix la farina de sègol integral.

Quins beneficis té el pa de sègol integral?
A més del seu sabor i textura distintiva, la farina de sègol integral conté més fibra, proteïnes, vitamines i minerals que la farina de sègol refinada. També pot ajudar a reduir els nivells de colesterol i a regular el sucre a la sang a causa del seu alt contingut de fibra.


Farina de blat de moro

La farina de blat de moro és una farina sense gluten que s'utilitza comunament per fer pa de blat de moro, un pa típic de la cuina del sud dels Estats Units i d'alguns països de l'Amèrica Llatina.

En què es diferencia dels altres tipus de farina?
A diferència de les farines de blat i sègol, la farina de blat de moro no conté gluten, cosa que li dona una textura més trencadissa al pa i requereix una tècnica especial per aconseguir una bona consistència.

Quines en són les característiques principals?
La farina de blat de moro és rica en carbohidrats complexos, vitamines del complex B, i minerals com ferro i zinc. També conté antioxidants i fibra. La farina de blat de moro té un sabor dolç i terrós, que es complementa bé amb altres ingredients com formatge, pebrots, cebes i herbes.

És important tenir en compte que la farina de blat de moro no és apta per fer pans amb llevat tradicional, ja que la manca de gluten fa que la massa no s'elevi adequadament.


Malta torrada

La malta torrada prové de la malta d'ordi. Aquesta es mol i es converteix en una farina fina que és molt aromàtica i rica en sabor.

Quines en són les característiques principals?
En afegir la farina de malta torrada a la massa de pa, es pot aconseguir un gust de caramel i torrat al pa final, i també una textura més suau i esponjosa.

Quins beneficis té aquest tipus de farina?
La farina de malta torrada té propietats emulsionants que poden ajudar a millorar la textura del pa i perllongar la vida útil.


Farina d'espelta

La farina d'espelta es produeix a partir d’una varietat de blat antiga que conté més nutrients que el blat modern. Aquesta es diferencia pel sabor dolç i la textura densa i esponjosa.

Quines són les principals característiques i per a què s'utilitza?
Aquesta farina d'espelta és rica en fibra, proteïnes, vitamines i minerals. És ideal per fer pans rústics i pans amb cereals, i també per fer servir en productes fornejats com galetes i bescuits.


Esperem que amb els nostres obradors de Turris us hàgiu informat una mica més sobre els diferents tipus de farina per a l’elaboració del pa. Si t'ha agradat aquest article, comparteix-ho a les teves xarxes socials!




Font principal del bloc: llibre de Xavier Barriga: "PA"