La civada: gran aliada de la nostra salut

La civada és ja gairebé tan popular com el blat, l’ordi o el blat de moro. Tots ells són cereals, necessaris com a font d’energia pel seu contingut en hidrats de carboni complexos, però hi ha diferències entre ells. Les proteïnes dels cereals varien d’un a l’altre, essent la civada un dels que n’aporten en més quantitat. I la fibra? Es troba sobretot a la clofolla dels cereals, i la fibra de la civada és especialment beneficiosa per al cos. Tens dubtes? T’ho expliquem amb més detall!

Què és la civada?

És un cereal d’origen nòrdic, d’aspecte molt similar al blat. Té un sabor suau i la trobem en diversos formats. Per exemple, en flocs, farina, o el segó de civada -“salvado de avena” en castellà-, que és la clofolla del cereal, i gairebé tot fibra. És una gran aliada per la seva versatilitat, i les propietats nutricionals. Aquestes qualitats la fan molt desitjable per a tota mena de receptes, combinant perfectament amb dolç i salat. 

El gluten i la civada

Encara que de manera natural no conté gluten, sovint, la proximitat entre els cultius de cereals, fa que hi hagi contaminació creuada. Aquesta situació pot ocasionar que la civada tingui el que s’anomena traces de gluten, és a dir, quantitats ínfimes d’aquesta proteïna. Això només és un problema per les persones amb un diagnòstic de celiaquia o intolerància al gluten no celíaca, ja que haurien de buscar civada certificada sense gluten. 

Com cuidem la nostra salut?

El gra de civada és un dels cereals més complets nutricionalment. Pertany al grup d’aliments que contenen hidrats de carboni d’absorció lenta, que ens aporten energia de manera progressiva. Té algunes particularitats que la fan desitjable per consumir diàriament.

Beneficis nutricionals de la civada

A banda dels hidrats de carboni complexes, és un dels cereals amb més quantitat de proteïna a la seva composició. Destaca pel seu contingut en fibra dietètica i betaglucans. Aquesta substància, en dosis suficients, contribueix a mantenir els nivells normals de colesterol sanguini. S’ha vist també, que el consum de betaglucans de civada durant els àpats redueix el pic de glicèmia després de menjar, evitant els alts i baixos de glucosa en sang. 

És el cereal preferit dels esportistes, ja que es pot preparar de formes diverses per consumir abans de l’exercici físic, o fer un àpat recuperador després de l’entrenament. Aporta la proteïna i els carbohidrats necessaris, i és molt baixa en greix.

I una última particularitat! La fibra del gra de civada és d’especial ajuda per millorar el trànsit intestinal, ja que contribueix al benestar durant el tram final de la digestió.

La civada també és font de micronutrients essencials: àcid fòlic i altres vitamines del grup B en dosis més reduïdes, a més de minerals com el fòsfor, el potassi, el magnesi o el calci.

Idees per incloure-la als teus àpats

Per gaudir de tots els beneficis esmentats, cal integrar la civada com un cereal més en el rebost. La trobaràs en diversos formats; assegura’t que sigui integral per a que conservi tota la seva fibra. 

Les seves aplicacions són múltiples:

Porridge de civada per a l’esmorzar

El porridge està de moda des de fa força temps. És una preparació senzilla que consisteix a fer bullir els flocs de civada amb llet o alguna beguda vegetal durant 15-20 minuts. Deu quedar tan cremós com desitgis. Pots prendre-ho com a ració de cereals per esmorzar, o a mig matí. Afegint-hi fruita fresca a trossets, i llavors o fruita seca, afegirem vitamines, antioxidants i greixos insaturats o cardiosaludables. 

En arrebossats i hamburgueses vegetals casolanes

Els flocs de civada poden ajudar a cohesionar els ingredients de moltes preparacions. Són una alternativa per a persones amb celiaquia o intolerància al gluten que no poden consumir la farina de galeta o la farina de blat, en croquetes o hamburgueses vegetals. Son receptes són susceptibles de requerir algun ingredient que els confereixi consistència. Aquest pot ser la civada! Assegurant que estigui certificada sense gluten, és clar.

En pans i torrades

Els cereals són l’ingredient essencial del pa. La farina s’obté de moldre el gra del cereal, i és l’element estrella del pa. Una farina de qualitat (o barreja de farines) serà determinant! Però un altre avantatge dels pans és que la freqüència en la qual els consumim els fan una bona opció per incloure aliments que t'interessi potenciar a la dieta, com és el cas de la civada. Anima’t a tastar l’irresistible pa d’espelta, civada i lli; l’entrepà que protagonitzi serà cruixent i saciant, i les llavors de lli li afegiran una petita dosi de greixos insaturats (saludables). 

Topping per al iogurt 

Làctics, cereals i fruita. Et sona? Són tres grups d’aliments que poden constituir un esmorzar complet. Els flocs de civada, prèviament hidratats, o civada inflada sense sucre, són una manera òptima de prendre una ració d’hidrats de carboni saludables, juntament amb el iogurt i fruita fresca trossejada. Hi pots esmicolar una mica de xocolata negra si et vols donar un caprici!

Rebosteria saludable

Els flocs de civada i la seva farina es poden fer servir per a fer barretes o galetes ben nutritives i energètiques. Inspira’t tastant les nostres galetes de civada, fajol i espelta!. Són ideals per acompanyar una infusió o el cafè de mitja tarda, i evitar així arribar amb massa gana a l’hora de sopar.

T’avancem que entre els productes que porten civada, hi ha un croissant integral deliciós que combina a la perfecció amb el cafè del matí! Per no parlar del motlle de cereals, o el xusco de cereals, ideals per a esmorzar. 

I què me’n dius del cake de préssec i ametlla amb flocs de civada? Reivindica les postres saludables amb aquesta explosió de sabors!

Com bé has vist, hi ha moltes maneres d’incloure la civada en el teu pla alimentari, i els beneficis nutricionals dels que gaudiràs mereixen que ho intentis! Quina opció provaràs primer?

Recorda donar un cop d’ull a la nostra botiga online, podràs explorar tranquil·lament la varietat de productes Turris que contenen civada.